Novo zaoštravanje sukoba u Kragujevcu

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zaoštravanje sukoba u Kragujevcu

Policija mora da se pridržava zakona, ali niko iz političkih struktura ne sme da utiče na njen rad, rekao premijer Ivica Dačić. Poslanici Zajedno za Šumadiju saošštili da neće učestvovati u radu Skupštine do rešenja "alarmantnog stanja u Kragujevcu". Noćas u Kragujevcu pretučen Slobodan Vuletić, jedan od svedoka incidenta koji se dogodio 9. septembra.

Niko iz političkih struktura ne sme da utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na rad policije, ali policija mora da se pridržava zakona, izjavio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Istovremeno, poslnici Zajedno za Šumadiju neće učestvovati u radu Skupštine do rešenja ovog slučaja.

Noćas je u Kragujevcu pretučen Slobodan Vuletić, jedan od svedoka sukoba u kome je 9. septembra pretučen direktor Šumadija Sajma Ivice Samailović.

Radio-televiziji Srbije je potvrđeno da je slučaj prijavljen policiji. Učesnici su identifikovani, a u kragujevačkoj policiji demantuju da je ovaj incident povezan sa tučom od 9. septembra.

"S jedne strane, na rad policije niko iz političkih struktura ne može i ne treba da utiče, ali s druge strane i policija mora da se pridržava zakonskih odredbi i opisa svog posla", rekao je Dačić u Vladi Srbije odgovarajući na novinarsko pitanje o incidentima u kojima su učestvovali pripadnici policije u Kragujevcu i Vranju.

"Kao što niko nije jači od države u oblasti kriminala ili ljudi od moći, isto tako ni policija nije iznad države. Mi ne živimo u policijskoj državi", dodao je srpski premijer, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je istakao da političari ne treba da određuju ko će biti na čelu policije u gradovima. "Ali, sa druge strane, ta aktivnost mora da se sprovodi u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima", dodao je Dačić.

Srpski premijer je najavio da će "možda već" u prvoj polovini novembra biti raspisan konkurs za novog direktora srpske policije pošto je, kako je podsetio, Miloradu Veljoviću mandat istekao pre više od godinu dana.

"Dogovor je bio da ostane na funkciji do okončanja konkursa", rekao je Dačić i dodao da će posle konkursa za prvog čoveka policije biti razmotrena i sva kadrovska rešenja u policiji na drugim nivoima.

Poslanici Zajedno za Šumadiju uputili su pismo predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, i obavestili ga da neće učestvovati u radu Skupštine do razrešenja alarmantnog stanja u Kragujevcu u kojem je atmosferu opasnih incidenata izazvao deo Policijske uprave u ovom gradu, saopštila je koalicija.

Predsednicima poslaničih grupa u parlamentu upućeno je pismo u kome se tvrdi da je atmosferu opasnih incidenata izazvao deo Policijske uprave u Kragujevcu sa načelnikom, Ivanom Đorovićem na čelu.

Brutalno nasilje, pretnje i pritisci prema narodnim poslanicima, novinarima, privatnim preduzetnicima, investitorima i izabranim predstavnicima građana, podstrekivanje glasina i širenje neistina, stvaraju atmosferu nesigurnosti i uznemirenosti građana Kragujevca, o čemu smo u više navrata obavestili nadležne državne organe javnost motivisali su organe stranke da donesu odluku o neučestvovanju poslanika Zajedno za Šumadiju u radu parlamenta, kaže se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.