Novi prelaz između Srbije i BiH

Izvor: RTS, 04.Jul.2012, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi prelaz između Srbije i BiH

Zajednički interesi Srbije i BiH su pre svega usmereni ka boljem životu dva naroda, rekao ministar Ivica Dačić koji je sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem otvorio malogranični prelaz Janja-Lešnica.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izetbegović i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić otvorili su malogranični prelaz Janja-Lešnica.

Dačić je izjavio je da će, ukoliko bude izabran za premijera, još više ubrzati proces međusobnog zbližavanja Srbije i Bosne i Hercegovine i definisati zajedničke interese.

Dačić je naglasio da su zajednički interesi pre svega usmereni ka boljem životu dva naroda.

"Odnosi bi zapravo trebalo biti onakvi kakvi su odnosi običnih građana. Vidimo da su odnosi običnih ljudi bolji nego odnosi političara. Siguran sam da ćemo ubrzati i unaprediti saradnju u svim oblastima", naglasio je Dačić nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem u Bijeljini, posle čega je otvorio granični prelaz Janja-Lešnica.

"Država mora da bude regulatorno telo koje će pomagati u poboljšanju uslova življenja u Srbiji. Sa Izetbegovićem sam razgovarao o našim budućim odnosima", rekao je Dačić i dodao da Srbija ima jasno definisane odnose prema BiH.

Državna politika se, prema njegovom mišljenju, u ozbiljnim državama ne bi smela menjati shodno tome koja stranka dolazi ili odlazi sa vlasti.

"Srbija se opredelila da razvija dobre odnose sa BiH. Smatram da ovih nekoliko država koje se nalaze na teritoriji bivše SFRJ imaju mnogo toga više zajedničkog nego što se, na žalost, u istoriji dešavalo lošeg", smatra Dačić.

Dačić je naglasio je da iz toga treba da se izvuku pouke i definišu zajednički interesi i neka nova politika.

"Ne vidim da će u budućnosti tu doći do neke značajnije promene, mi nemamo nikakve aspiracije kada je reč o promeni ustrojstva BiH, stojimo iza Dejtonskog sporazuma i činjenice da se sačuva mir i zajednički život", rekao je Dačić, koji je posebno pohvalio dosadašnju saradnju Srbije i BiH u oblati unutrašnjih poslova, uz očekivanje da će se nastaviti na tom nivou.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da će sarađivati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ukoliko, kako kaže, "bude bilo volje".

"Koliko vidim, volje ima", rekao je Izetbegović. Prema njegovim rečima, Nikolić je uoči inauguracije pozvao njegov kabinet da ga lično pozove da dođe na svečanost.

"Ja sam tada bio u Sloveniji, pa se nisam mogao odazvati pozivu, ali to ne znači da ubuduće odnosi Srbije i BiH neće biti sve bolji", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je podsetio je da su zvaničnici BiH sa mandatarom za sastav buduće vlade Srbije do sada dobro sarađivali, a da su posebni rezultati postignuti na polju unutrašnjih poslova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.