Nema razloga za proteste

Izvor: RTS, 21.Jan.2013, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za proteste

Uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, država je postupila po zakonu i nema nikakvih razloga za bilo kakve proteste, rekao premijer Ivica Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je država uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu postupila po zakonu i da je sve prošlo bez primene sile i bez ijednog incidenta.

Dačić je u Drvengradu, gde prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Kustendorfu", odgovajući na pitanja novinara rekao da nema nijednog razloga za bilo kakve nerede, jer je država postupila u skladu sa zakonom, da je spomenik uklonjen i niti je uništen, niti je primenjena sila.

"Prema tome, nema nikakvih razloga za bilo kakve proteste" rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa pojedinim reakcijama na uklanjanje spomenika, Dačić je podsetio da su dati određeni zakonski rokovi.

"Srbija će se ponašati kao i svaka druga država u svetu - samo nemoj da nam dele lekcije neki koji to ne bi ni dozvolili da se podigne i srušili bi ga već prvog dana" rekao je Dačić i dodao da ne veruje da se veterani Al Kaide pitaju u SAD, ili oni koji su izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu, da li će postaviti neki spomenik.

"To što Srbija želi da pregovara ne treba shvatiti kao slabost. Mi smo čvrsti u tome da želimo dijalog i čvrsti smo u tome da ne damo našu Srbiju", poručio je premijer.

Dačić je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je "ova priča završena i tačka".

"Ja sigurno nisam izazvao ovu krizu, izazvana je takvim ponašanjem Albanaca na jugu Srbije. Oni misle da mogu da rade šta god hoće", rekao je Dačić i podsetio na izjavu pojedinih lidera Albanaca sa juga Srbije da će nastaviti borbu uz podršku međunarodne zajednice.

"Koje međunarodne zajednice, kakve međunarodne zajednice", zapitao je premijer i naveo da je on taj koji razgovara sa međunarodnom zajednicom, da to nikada nije bila tema i da su svi rekli da je to unutrašnje pitanje.

Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.

"Hašim Tači može da postavi svoje carinike na administrativnim prelazima i kaže da moraju da se poštuju zakoni Kosova, a sada kada moraju da se poštuju zakoni Srbije dajte da pregovaramo. Nema pregovora sa teroristima - to su nas naučili sa Zapada", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne može da se pregovara sa onima koji veličaju terorizam već sa onima koji žele da budu sastavni deo našeg političkog i ustavnog sistema.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.