Ne naplaćujte carinu do 10. januara

Izvor: B92, 14.Dec.2012, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne naplaćujte carinu do 10. januara

Beograd -- Premijer Ivica Dačić zatražio je od Ketrin Ešton da se na integrisanim prelazima do 10. januara ne naplaćuje carina na robu koja ide na sever Kosova.

Dačić je to zatražio dok se ne postigne dogovor o raspodeli prihoda od carine.

"Razgovori na tu temu biće nastavljeni 10. januara na tehničkom nivou", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa Eštonovom.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zaključcima ministarskog saveta i razgovorima sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Eštonovom i naglasio da nikada nije bio povoljniji trenutak za Srbiju na putu ka EU.

"Svi su u EU bili za povoljno određenje prema Srbiji i otvorena je veoma velika mogućnost da Srbija u idućih šest meseci, za vreme irskog predsedavanja EU, a na osnovu pozitivnog mišljenja u martu, dobije početak pregovora o članstvu u Uniji", istakao je Dačić.

To je, prema njegovim rečima, "posledica dobrih odluka koje smo donosili, ali i preuzimanja rizika u dijalogu koji se vodi s Prištinom".

Premijer Srbije je rekao da će u ponedeljak, 17. decembra, na tehničkom nivou dijaloga biti dalje razmotrena ova pitanja dogovora o prelazima i prelasku robe na sever Kosova bez carine i drugih dažbina.

Dačić je primetio da od ranije jeste postojao postupak koji je akciznu robu s Jarinja upućivao na Merdare.

On je, međutim, naglasio da "treba rešiti te problem na takav način da se ispoštuje dogovor koji smo postigli Eštonova, Tači i ja, a to znači da bez jednog zajedničkog dogovora 10. januara, nema naplaćivanja carina ni ostalih dažbina za robu koja ide na sever Kosova".

On je dodao da je Ketrin Ešton predočio probleme koji su iskrsli u primeni dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima i na temelju žalbi srpskih privrednika na severu Kosova.

Dačić je podvukao da je razgovor s Ketrin Ešton bio veoma pozitivan i da je "velika šansa" odluka Saveta ministara EU da se posle konsultacije u martu do juna otvori mogućnost Srbiji da krene u pregovore o članstvu.

"To je jedna velika šansa", kako je on naglasio, "koju ako ne iskoristi, Srbija će morati da čeka godinama".

Zato će, prema njegovim rečima, u narednom periodu biti potrebna politička stabilnost i političko jedinstvo da bi Srbija mogli da vodi politiku koja će značiti nastavak evropske integracije uz zaštitu nacionalnih interesa.

Dačić je tog današnjeg sastanka potpisao Sporazum o implementaciji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su tada zaključili da Srbiji treba dati mogućnost da otpočne pregovore o pridruživanju sa EU ukoliko nastavi reforme i unapredi odnose s Prištinom. Ovi zaključci su jednoglasno potvrđeni i nakon samita EU, koji se danas završio.

Danas je šef Euleks carine Gafi Men rekao predstavnicima Srba sa severa Kosova da moraju da plaćaju carinu i da o suprotnom mora da se odluči na pregovorima predsednika vlada Srbije i Kosova u Briselu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.