Napredak Srbije ka EU

Izvor: RTS, 12.Sep.2010, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Srbije ka EU

Srbija treba da dobije ono što je davno zaslužila, a to znači da postane što brže deo evropske porodice ravnopravnih država, rekao ministar Ivica Dačić. Sutra u Briselu mogući razgovori, ali ne i odluka o ubrzavanju evrointegracije Srbije.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će na predstojećem neformalnom sasatanku ministara spoljih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova EU u Briselu biti donete odluke koje će za Srbiju značiti korak napred ka članstvu u EU.

"Očekujemo korak napred ka EU i to u suštini ne bi trebalo da ima veze sa onim što je urađeno u Generalnoj skupštini UN", rekao je Dačić.

Zamenik premijera je ukazao da bi svi oni koji od Srbije očekuju konstruktivan prilaz morali da imaju sve to u vidu kada budu donosili u budućnosti takve vrste odluka.

Dačić je dodao i da Srbija treba da dobije ono što je davno zaslužila, "a to znači da što brže postane deo evropske porodice ravnopravnih država".

Ministri spoljnih poslova država članica EU okupiće se sutra u Briselu na redovnom mesečnom sastanku Saveta za spoljne poslove. Ranije je najavljeno da bi na tom sastanku trebalo da se razgovara i o prosleđivanju kandidature Srbije za članstvo u EU na razmatranje Evropskoj komisiji.

Međutim, uprkos zalaganju mnogih zemalja članica da se posle usvajanja rezolucije o Kosovu u Ujedinjenim nacijama što pre omogući nastavak evropskih integracija, ne očekuje se da će evropski ministri o kanidaturi Srbije odlučiti već sutra.

Kako saznaje RTS u Briselu, ta tema nije na ranije utvrđenom dnevnom redu sastanka koji će se baviti pripremom Samita lidera Evropske unije, zakazanog za 16. septembar.

Moguće je da neki ministri i tokom sutrašnje sednice pokrenu pitanje srpske kandidature i zatraže ubrzanje evropskih integracija Srbije.

Procenjuje se ipak da je od događaja u Njujoruku prošlo suviše malo vremena za konsultacije zemalja članica da bi sama odluka bila doneta već sutra.

Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, u prethodna dva dana u Briselu, pitanje evropskih integracija nametnulo se kao tema zbog usvajanja Rezolucije Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Tu rezoluciju je Srbija usaglasila sa svih 27 članica Unije, što je u Briselu ocenjeno kao znak posvećenosti Beograda saradnji sa EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Očekujemo korak napred ka Evropskoj uniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2010

BEOGRAD -..Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da će na predstojećem neformalnom sasatanku ministara spoljih poslova EU u Briselu biti donete odluke koje će za Srbiju značiti korak napred ka članstvu u EU..."Očekujemo korak napred ka EU i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Veme je da Srbija dobije što je zaslužila

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2010

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da će na predstojećem neformalnom sasatanku ministara spoljih poslova EU u Briselu biti donete odluke koje će za Srbiju značiti korak napred ka članstvu u EU.

Nastavak na Vesti-online.com...

Dačić: Vlada stabilna, nema razloga za vanrednim izborima

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Sep.2010

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je vlada stabilna i da nema razloga za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Nastavak na SEEbiz.eu...

"Srbijo, očekuj nastavak puta ka EU"

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2010, 11:25

Ministar spoljnih poslova Finske Aleksander Stub izjavio je da je veoma zadovoljan što je usvojena rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde zadovoljila sve strane i da je veoma važno da Beograd sada nastavi na svom putu evropskih integracija. On je za "Večernje novosti" rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.