Ministri EU i Dačić sutra o rešenjima za migrantsku krizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 03:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU i Dačić sutra o rešenjima za migrantsku krizu

Šefovi diplomatija četiri zemlje Evropske unije i Srbije i Makedonije sutra u Amsterdamu treba da sagledaju kako opipljivo i neodložno sprovesti usvojene mere vođa EU o zaustavljanju izbegličke krize i zaštiti spoljnih granica Unije, uključujući slovenački predlog da se priliv imigranata zaustavi i na granici Makedonije i Grčke.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec rekao je to novinarima na nezvaničnom zasedanju ministara spoljnih poslova i odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji u Amsterdamu, zajedno s čelnicima NATO, razmatraju kako se uhvatiti u koštac s vidnim pogoršavanjem bezbednosnih prilika u Evropi zbog terorističke pretnje i saznanja da će navala izbeglica i migranata na Evropu na proleće osetno porasti.

Srpski ministar Ivica Dačić i ministri Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije treba da se dogovore koje mere je nužno odmah primeniti da bi se osujetile bezbednosne pretnje i sprečilo da sadašnji i budući još snažniji priliv imigranata uzdrma Balkan I Evropu, rekao je Erjavec.

Slovenački ministar je kazao da na zaoštravanje pritisaka na bezbednost EU utiče vidno pogoršavanje sukoba u Siriji i Libiji, što je u korenu uzroka navale migranata na Evropu, i naglasio da će polovinom februara o tome vanredno razgovarati vođi EU.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je da su ministri spoljnih poslova i odbrane EU danas s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razmotrili kako u cilju hvatanja u koštac s terorističkim pretnjama i navalom imigranata ojačati saradnju i zajedničke kapacitete EU i NATO.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis-Plashart novinarima je rekla da je opšti zaključak da se zemlje EU pojedinačno ne mogu izboriti s tim opasnostima i da i evropski građani očekuju da zajedničko delovanje.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus je saopštio da obaveštajni podaci pokazuju da se u sukobima zahvaćenoj Libiji već nalazi između tri i pet hiljada džihadista Islamske države.

On je, kao i visoka predstavnica EU Mogerini, podvukao da bi neka međunarodna vojna akcija za slamanje prodora islamski mogla uslediti samo na poziv i u saradnji s međunarodno priznatom demokratskom vladom Libije koja još nije formirana.

Vlade članica EU i NATO su ozbiljno zabrinuti, kako prenose neki mediji, zbog prodora terorista Islamske države u Libiju i postoje saznanja da su se neki od vođa te ekstremističke organizacije sklonili u Libiju zbog pojačanih zapadnih i ruskih vojnih udara na njihove položaje
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.