Mihailović: Selaković išao u SPC po mišljenje o mandataru

Izvor: N1 televizija, 07.Jun.2017, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihailović: Selaković išao u SPC po mišljenje o mandataru

SPC se u politiku neće mešati očigledno i javno, ali će je svi političari pitati za stav kada treba da donesu odluku o važnim stvarima, rekao je u Novom danu glavni i odgovorni urednik Blica Predrag Mihailović. Dodao je da je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, išao u posetu SPC kako bi čuo mišljenje o budućem mandataru.

Blic je objavio da Ivica Dačić i Bogoljub Karić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << preko SPC lobiraju protiv izbora ministarke državne uprave Ane Brnabić za novog premijera, iako je sam Dačić demantovao te navode ističući da premijera bira Vučić, a ne popovi.

Urednik Blica, ipak, kaže da je Selaković razgovarao sa uticajnim vladikama koje su mu poručile da nije dobro da Brnabić bude premijer.

Mihailović kaže da je u jednom trenutku delovalo da je lider Socijalističke partije Srbije jedini kandidat, ali da je Srpska napredna stranka izvršila pritisak i da žele da imaju mandatara iz svojih redova. Dodaje da bi Ana Brnabić u ovoj situaciji bila kompromisno rešenje, jer nije iz SNS, ali je njihov kadar.

SPC ima pravo na stav, ali on ne treba da bude presudan.

Upitan zašto se većinska koalicija u parlamentu bavi ovakvim pregovorima, kada može sama da odluči o premijeru, urednik Blica kaže da razlog leži u promeni Ustava.

"Imamo situaciju da se planira u mandatu predsednika ili do kraja mandata ove vlade razmatranje o promenama Ustava, a za to je potrebna dvotrećinska većina, tako da je svaki poslank i dobro došao. Brnabić bi vodila dobro finansije, a Dačić je iskusan političar koji pokušava da dobije što više za svoje saradnike", objašnjava gost Novog dana.

Posle dve dana konsultacija o novom mandataru, Aleksandar Vučić će nastaviti razgovore o tome, ali danas sa članovima svoje stranke na Predsedništvu SNS. Mihailović veruje da ni danas nećemo saznati ime kandidata.

WSNS je velika stranka i ima različitih struja. Logično je da će doći da kažu ono što lider stranke misli, ali mogu da zamislim da pokušaju da nametnu neko svoje mišljenje. Mislim da ni posle predsedništva neće saopštiti ime, a to je Miloš Vučević. Krajnja odluka će biti na Vučiću i neće biti doneta danas, siguran sam", naglašava Mihailović.

Kada su u pitanju pregovori sa Evropskom unijom i nastavak integracija, urednik Blica kaže da Nemačka iz svojih geo-političkih razloga želi da ceo Zapadni Balkan u isto vreme uđe u EU, čemi je namenjen plan Berlin plus.

Odgovaralo bi im da se izravna napredak tih zemalja. Nemačka zbog svojih odnosa sa SAD i drugim članicama želi da Balkan posmatra kao jedno, dodaje Mihailović.

On smatra da je ovaj deo Balkana Evropskoj uniji važan zbog uticaja Rusije i kaže da zapad ne bi da prepusti da Rusija vodi glavnu reč.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.