Marko Đurić: Možda i potpišemo mirovni sporazum

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Đurić: Možda i potpišemo mirovni sporazum

Beograd, Priština - Za razliku od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je nedavno rekao da Srbija nikada neće potpisati mirovni sporazum sa Kosovom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurićizjavio je da to nije isključeno, odnosno da "sve zavisi šta bude bilo ponuđeno". "Sve zavisi. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje", rekao je Đuriću intervjuu za današnji prištinski dnevnik Koha Ditore, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na pitanje da li će Srbija pristati da potpiše mirovni sporazum ukoliko ga bude ponudila Priština.

foto: Slobodan Miljević (Beta)

Premijer Kosova Hašim Tači nedavno je u Briselu rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ali i svima prisutnima na konferenciji o Zapadnom Balkanu da je "Kosovo spremno da nastavi drugi deo faze dijaloga" koja bi, kako je rekao, trebalo da se okonča "međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije". Takođe, i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je pred SB UN rekao da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali da dijalog ne treba da bude beskonačan i da treba da bude okončan potpisivanjem međudržavnog mirovnog sporazuma.

Reagujući na te izjave, Dačićje istakao nedavno za Danas da "Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom", jer "Hašim Tači tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova". "Mi nismo promenili naš stav i svi dogovori koji su postignuti bili su statusno neutralni", izričit je bio Dačić.

Na pitanje Danasa koliko je javnost upoznata sa svim detaljima dijaloga i kako komentariše različite izjave predstavnika Beograda i Prištine, odnosno kolike se one prilagođavaju unutarpolitičkim potrebama, Marko Đurićističe da je "svedok toga da je nakon čitavog niza sastanaka bilo pokušaja manipulacije javnosti oko dogovora" i da se to desilo nedavno oko dogovora o administrativnim prelazima i energetici.

"Stvar je političke odluke predstavnika Prištine u pregovorima na koji način će da predstave ishod razgovora. Ono što ja mogu da kažem je da smo se mi trudili da našim saopštenjima nakon tih razgovora govorimo vrlo precizno i isključivo ono što je činjenično stanje. Verovatno treba da radimo više na tome da informišemo javnost o problemima i izazovima u funkcionisanju institucija", naglašava Đurićza Danas dodajući da on sa svoje strane garantuje da su sve informacije dostupne građanima.

Odgovarajući na pitanje da li postoje neki detalji koji su poverljivi i koji se ipak ne iznose u javnost, Đurićnavodi da dok traju pregovori postoje faze u kojima se pre objavljivanja rezultata pregovora, "a to je najčešće pre nego što se dogovor postigne", o tome ne govori previše u javnosti. "Ali onog momenta kada se neki dogovor postigne, neophodno je i obaveza je da taj dogovor bude dostupan javnosti. Naša obaveza, kojoj ćemo biti posvećeni do kraja, jeste da u svim aspektima sporazuma i u svim oblastima ponudimo odgovor javnosti", objašnjava Đurić.

Delegacija Kosova u UN

Priština - Kosovo zvanično ne učestvuje u generalnoj debati 69. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 24. do 30. septembra, ali delegacija iz Prištine je u Njujorku i predvodi je predsednica Kosova Atifete Jahjaga, prenose kosovski mediji.

Reakcija Kancelarije za KiM

Naslov u Danasu u kom se prenose navodi iz intervjua u listu Koha Ditore ne odgovara sadržini vođenog razgovora ni stavovima Marka Đurića, Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije. Beograd želi mir na KiM i normalizaciju između Srba i Albanaca kroz nove sporazume poput prvog Briselskog sporazuma, ali nema i ne može biti govora o formalnom mirovnom sporazumu, jer on podrazumeva dve države i dve međunarodno priznate zaraćene strane. Budućnost Srba i Albanaca u Pokrajini leži u normalizaciji međusobnih odnosa, a ne u nadmudrivanju o statusnim pitanjima u naslovima novinskih clanaka.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.