Manje lažnih azilanata

Izvor: RTS, 23.Maj.2011, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje lažnih azilanata

Broj lažnih azilanata iz Srbije u odnosu na decembar manji za 35 odsto, rekao ministar Ivica Dačić i dodao da je Srbija opredeljena da se izbori sa tim problemom. Delegacija Evropske komisija traži hitne rezultate u rešavanju tog problema.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je Vlada Srbije spremna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da preduzme sve dodatne maksimalne mere u saradnji sa EU, kako bi smanjila broj lažnih azilanata i dodao da je broj lažnih azilanata iz Srbije od decembra 2010. smanjen 35 odsto.

Ministar je okruglom stolu "Monitoring i kontrola slobodnog viznog režima sa EU - Nacionalni odgovor" rekao da je najveći broj lažnih azilanata iz Srbije koji je evidentiran u prethodnom periodu u Nemačkoj, Švedskoj, Belgiji i Luksemburgu u aprilu smanjen, kao i da se 98 odsto zahteva za azil odbije a da je među njima najviše Roma i Albanaca, kao i Bošnjaka.

Dačić je naveo primer Nemačke gde je u novembru 2010. godine bilo evidentirano oko 1.100 osoba iz Srbije koji su tražili azil a da je u aprilu taj broj iznosio 227, dok je u Belgiji u aprilu ove godine evidentirano njih 106, a u martu 2011. ih je bilo 183.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer upozorio je da broj lažnih azilanata iz Srbije u države EU mora biti hitno smanjen kako bi ostala očuvana vizna liberalizacija za građane Srbijei da će Evropska komisija uskoro ministrima unutrašnjih poslova zemalja čalnica podneti izveštaj o broju podnetih zahteva za azil.

Dežer je pozdravio mere koje je preduzela Vlada Srbije na rešavanju tog poroblema i izrazio spremnost u ime Evopske komisije da zajedno sa srpskim vlastima rade na rešavanju tog problema.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu istakao je i da nekoliko meseci posle odobravanja bezviznog režima Srbije u nekim od država EU broj onih koji su tražili azil je bio i deset puta veći nego pre uvođenja bezviznog režima.

"Sada je taj broj pet do šest puta veći", rekao je Dežer, precizirajući da to zahteva jačanja mera na sprečavanju lažnih azilanata.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da pojačana kontrola izlaska iz Srbije mora da se obavlja uz puno poštovanje ljudskih prava i da ne sme biti, na bilo koji način obeležena ni jedna manjinska grupa.

Dežer smatra i da je neophodno poboljšati ekonomsku sliku, posebno na jugu Srbije i to kroz socijalnu inkluziju i borbu protiv smanjenja siromaštva.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.