Makina grupa se krije u Južnoj Americi

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2011, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makina grupa se krije u Južnoj Americi"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se neke kriminalne grupe koje su tražene i izbegavaju pravdu kriju na području Južne Amerike i bave trgovinom narkoticima, a u poslednje vreme se skrivaju i u južnoj Africi.

U pauzi izborne konferencije beogradskih socijalista na kojoj je učestvovao kao predsednik SPS, Dačić u izjavi novinarima nije mogao da komentariše da li se i pripadnici "Makine grupe" kriju u Južnoj Americi, kao što su objavili neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mediji, navodeći da bi se takvim izjavama zašlo u oblast poštovanja tajnosti određenih podataka.

Željko Maksimović Maka (48), okrivljen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, koji je nedostupan srpskom pravosuđu od juna 2002, krije se u zemljama španskog govornog područja. Saznanja policije ukazuju na to da se Maksimović kreće po Španiji, ali i državama Južne Amerike, u koje su davno izbegli neki njegovi bliski prijatelji koji mu na Zelenom kontinentu i pružaju utočište.

"Sigurno je da se mnoge grupe koje su odbegle ili izbegavaju pravdu kriju na području Latinske Amerike, ali ne samo da se kriju nego se i bave ilegalnom trgovinom narkoticima", rekao je Dačić i dodao da u poslednje vreme ima i nekih takvih grupa koje se nalaze u južnoj Africi.

Dačić je rekao da je pripadnike tih grupa teško identifikovati jer uglavnom koriste lažna dokumenta, ali i naveo da je MUP Srbije u redovnoj komunikaciji sa partnerima u inostranstvu.

Poslata su dva policijska službenika u Latinsku Ameriku da pomognu u identifikovanju nekih osoba koje se tamo vode pod potpuno drugim imenima i gde je veoma teško da se ustvari utvrdi ko su oni, pa je tako došlo i do zabune i grešaka prilikom hapšenja, dodao je on.

General Boško Buha je ubijen 10. juna 2002. ispred hotela "Jugoslavija“ na Novom Beogradu. U istrazi ovog zločina tada je saslušano više od sto osoba. Ubrzo je za ubistvo generala Buhe osumnjičena grupa na čijem je čelu bio Željko Maksimović Maka. Tada je uhapšen Nikola Maljković, osumnjičen za ubistvo, i saučesnici Dragan Jakšić, zvani Karlos, Dragan Ilić Limar i Dragan Alijević. Kod uhapšenih je tada nađen arsenal oružja, ali i ručni raketni bacači, zolje, oprema za prisluškivanje, više od 68.000 dolara i 160.000 maraka.

Slučaj Makine grupe bilo je prvo suđenje u Specijalnom sudu, ali na optuženičkoj klupi nije bilo Maksimovića. Suđenje je počelo u septembru 2003, a novembra naredne godine sudsko veće im je izreklo osbođajuću presudu jer, kako je obrazloženo, “nije bilo uverljivih dokaza koji bi potvrdili da su optuženi članovi takozvane grupe Željka Maksimovića Make ubili generala policije Boška Buhu i planirali terorističke napade na predstavnike najviših državnih organa”.

Maljković, Jakšić, Ilić i Alijević su se našli na slobodi, a sud je Maksimoviću ukinuo pritvor i stavio van snage poternicu. Nepunih godinu dana kasnije Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Iako je od tada prošlo skoro šest godina, novo suđenje nije počelo jer su Maksimović, Maljković i Jakšić u bekstvu. Po ukidanju presude, za Maksimovićem je ponovo raspisana crvena Interpolova poternica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.