Makedonske vlasti zadale udarac Srbiji, tamo gde najviše boli?

Izvor: BKTV News, 21.Avg.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonske vlasti "zadale udarac" Srbiji, tamo gde "najviše boli"?

Hitne konsultacije!

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o povlačenju osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju. Poručila je "da se ne radi o maloj stvari" i najavila saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

U međuvremenu, makedonski MUP preduzima povećane mere obezbeđenja ambasade Srbije.

Mere za povećano obezbeđenje zgrade srpske Ambasade preduzete su u tom ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nakon što je dobijeno obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova da je Beograd odlučio da diplomate povuče na hitne konsultacije.

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd.

Razlozi za povlačenje osoblja nisu poznati, a makedonska agencija Makfaks je javila, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Beograd dobio informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, prenela je Beta.

"Razlog za povlačenje zvanično ne saopštavaju ni makedonska, ni sprska strana, ali kao što saznaje Makfaks, povezuje se s glasanjem za Kosovo u Unesku i pretnjama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje", navela je ta privatna makedonska agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju.

U tom ministarstvu su jutros rekli državnoj agencijiu MIA da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrdjivanja činjenica za taj postupak.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su sinoć makedonski mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Bečku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.