Dačić sa bankarima o poboljšanju puteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa bankarima o poboljšanju puteva

BEOGRAD -

Premijer Ivica Dačić podržao je danas program rehabilitacije i unapređenja bezbednosti puteva u Srbiji kojim je predviđeno obnavljanje više od 2.300 kilometara puteva.

Dačić je predstavnicima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke rekao da će taj projekat od 500 miliona dolara, unaprediti bezbednost saobraćaja i uskladiti kvalitet puteva sa evropskim standardima, saopštila je Vlada Srbije.

Predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da se, uz finansijsku podršku Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj rehabilituje više od 2.300 kilometara na 83 deonice puteva, piše u saopštenju.

Armitidž: Za Srbiju pozajmica, ali uz zahteve

Direktorka Svetske banke za Srbiju Džejn Armitidž ponovila je danas da je ta banka spremna da Srbiji "spremi" 400 miliona dolara, ali i da postoje određeni zahtevi koji bi uticali na postepeno smanjivanje deficita.

Armitidž je gostujući na RTS objasnila da je veoma važno da Srbija brzo postigne sporazum sa MMF-om, ali da je neophodno da sprovede i određene reforme kada su u pitanju javni troškovi, penzioni fondovi, i da nastavni reforme u državnom i preduzetničkom sektoru.

Ona je kazala da je Srbija, kao i sve zemlje na zapadnom Balkanu u veoma teškoj situaciji i da su pod jakim negativnim uticajem situacije u evrozoni.

"Veći deo Evrope jeste u recesiji, a to ima negativan uticaj na sve okolne zemlje, pa i na Srbiju... I očigledno je da će Srbija morati da se prilagođava toj situaciji", kazala je ona.

Vlada će objasniti građinima neophodnost teških mera

Direktorka Svetske banke za Srbiju dodala je da će Srbija uspeti da se prilagodi toj situaciji, ali da će morati da nastavi da pozajmljuje sa međunarodnih tržišta.

Ona je, kako je istakla, dobila uverenja od vladinih zvaničnika da će Srbija ostati posvećena reformama i dodala da će sve teške mere, koje će vlada sprovoditi, morati da objasni građanima zašto je sve to neophodno.

Ona je kazala i da je uverena da ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ima jasan plan za suočavanje sa teškom situacijom u Srbiji.

Na pitanje kako komentariše najave smene guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, Armitidž je kazala da je tokom svih sastanaka sa vladinim funkcionerima ponovila da je princip nezavisnosti nacionalne banke veoma važan.

Srbiji na raspolaganju 1,5 milijardi evra

Iako je EIB od 2001. do kraja 2011. godine Srbiji odobrila ukupno oko 3,7 milijardi evra, od kojih je naša zemlja povukla oko 1,7 milijardi evra, pojedinačno najveći investitor u našoj zemlji je EBRD sa ukupno oko 3,3 milijardi evra, kroz direktnu realizaciju preko 100 projekata i pomoć u realizaciji 105 raznih privrednih projekata.

Sve tri pomenute banke su odobrile zajedno oko 1,1 milijardi evra, u oktobru 2008. godine, za jedan od najznačajnijih projekata u Srbiji - izgradnju Koridora 10.

Tada je EIB odobrila 540 miliona evra, Svetska banka oko 400 miliona evra, EBRD oko 150 miliona evra, vlada Grčke oko 100 miliona evra, a ostatak je predviđen da se izdvoji iz budžeta Srbije.

Ne treba zaboraviti da su u martu 2011. godine Svetska banka, EBRD i EIB su Srbiji stavile na raspolaganje oko 1,5 milijardu evra kao podršku za izlazak iz krize.

EIB je od 2001. do kraja 2011. godine Srbiji odobrila ukupno oko 3,7 milijardi evra, od kojih je naša zemlja povukla oko 1,7 milijardi evra, za razne infrastrukturne, energetske, obrazovne i zdravstvene projekte, kao i za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Samo u 2011. EIB je sa Srbijom potpisala ugovore vredne 711 miliona evra, a do sada je povučeno oko 576 miliona evra kredita.

U maju 2011. godine EIB je Srbiji odobrila dva kredita - prvi, u vrednosti od 250 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća, a drugi od 500 miliona evra namenjen za investicije "Fijata" u Srbiji, za koji je država Srbija dala garancije na 200 miliona evra, a na drugi deo italijanske državne institucije.

EBRD najveći investitor u srpskoj ekonomiji

EIB je u novembru 2010. otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu.

Svetska banka bi trebalo da sa 340 miliona dolara finansira Srbiju ove i naredne godine, po podacima iz Plana strategije partnerstva od 2012. do 2015. godine, a za finansiranje privatnog sektora od 2012. do 2015. godine predviđeno je od 600 do 800 miliona dolara.

EBRD je najveći investitor u srpskoj ekonomiji od 2001. godine, sa ukupnim ulaganjem od 3,3 milijarde evra.

Za modernizaciju "Železnice Srbije" EBRD je do sada odobrila četiri kredita, u ukupnom iznosu od preko 300 miliona evra, a samo u 2011. ta međunarodna finansijska institucija potpisala je ugovore vredne 526 miliona evra za projekte u Srbiji.

U 2012. EBRD objavila je da razmatra odobravanje do 65 miliona evra za kupovinu 400 novih autobusa za GSP "Beograd", jer je planirana nabavka 280 niskopodnih zglobnih autobusa i 120 kratkih autobusa sa pogonom na prirodni gas.

Sa delegacijim Svetske banke već su razgovarali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić sa bankarima o poboljšanju puteva

Izvor: Beta, 01.Avg.2012

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) - Premijer Ivica Dačić podržao je u sredu program rehabilitacije i unapredjenja bezbednosti puteva u Srbiji kojim je predvidjeno obnavljanje više od 2.300 kilometara puteva.

Nastavak na Beta...

EIB, EBRD i SB daju 500 miliona dolara za puteve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2012

BEOGRAD -..Premijer Ivica Dačić podržao je danas program rehabilitacije i unapređenja bezbednosti puteva u Srbiji kojim je predviđeno obnavljanje više od 2.300 kilometara puteva...Dačić je predstavnicima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke rekao da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić razgovarao sa bankarima o projektu rehabilitacije puteva u Srbiji

Izvor: Blic, 01.Avg.2012

Premijer Ivica Dačić podržao je danas program rehabilitacije i unapređenja bezbednosti puteva u Srbiji kojim je predviđeno obnavljanje više od 2.300 kilometara puteva. Predviđeno je da se uz finansijsku podršku banaka rehabilituje više od 2.300 kilometara na 83 deonice puteva..Dačić je predstavnicima...

Nastavak na Blic...

Pola milijarde evra za srpske puteve

Izvor: Banke.Online.rs, 02.Avg.2012, 10:21

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, u današnjem razgovoru sa predstavnicima Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), podržao Program rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti puteva u Srbiji, vredan oko 500 miliona dolara.

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.