Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru

U okviru Regionalnog stambenog programa, izbegličkim porodicama u Sobmoru uručeni su ključevi četrdeset stanova. Uručenju prisustvovao ministar Ivica Dačić.
Dodeljeni stanovi deo su "Potprojekta 4", čija je vrednost veća od osamnaest miliona evra, od kojih je više od šesnaest miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a nešto više od dva miliona evra je nacionalna kontribucija.

Uručenju ključeva prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da ključeve stana danas dobijaju naši sugrađani, koji su bežeći od ratne stihije na prostorima bivše Jugoslavije, našli mir i utočište u Srbiji.
Dodao je da je država, iako je od tih tužnih događaja prošlo i više od 20 godina, tek danas u prilici da im pomogne da dobiju pristojan dom.
Dačić je rekao da još postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima, i da smo svedoci stalnih pritisaka i zamena teza u međusobnim odnosima.
Podsetio je da se još traga za nestalima i da mnoge porodice još čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.
"Zato, sa ovog mesta, želim da vam uputim poruku nade i zamolim da slavimo život. Da ovaj dan bude vaš novi početak na putu ka nekoj lepšoj i bezbrižnijoj budućnosti, za koju svi mi u Vladi naporno radimo", rekao je Dačić, a navodi se u saopštenju Ministarstva.
Dačić je podsetio da je Srbija sa EU ostvarila uspešnu saradnju oličenu upravo u Regionalnom stambenom programu, čiji je cilj da stambeno zbrine i obezbedi sve porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.
Program se sprovodi u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.
Dačić je dodao da je Program finansiran kroz donatorska sredstva, te da veliku zahvalnost dugujemo EU kao najvećem donatoru, kao i svim državama pojedinačnim donatorima.
Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.
Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor i stručnu pomoć UNHCR-a i OEBS-a.
U okviru "Potprojekta 4" planirano je useljenje u 1.233 stambene jedinice, u više opština i gradova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.