Kosovsko raskršće

Izvor: RTS, 15.Avg.2017, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovsko raskršće

Nastavlja se diplomatska inicijativa da se spreči ulazak Kosova u Unesko, ali i sa idejama kako da se reši višedecenijski problem južne srpske pokrajine. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da u njegovom predlogu o razgraničenju na ono šta je srpsko, a šta albansko nema reči o sili, već o dogovoru.
Priština nije aplicirala za članstvo u Unesku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a odlazeći ministar spoljnih poslova u tehničkoj kosovskoj vladi tvrdi da im za to nedostaju dva zakona – o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu. Put do toga je i preko formiranja skupštine i vlade u Prištini, pa tamošnji mediji sumnjaju da će zahtev za prijem i biti podnet.

Ministar u tehničkom mandatu Emanuel Demaj tvrdi da su zakoni jedina prepreka i podseća da su prošli put nedostajala tri glasa i da je proces dodatno, kako navodi, ometao Beograd. Neizvestan im je, kaže, i zahtev za prijem u Interpol, zbog izostanka podrške velikog broja država.
U međuvremenu, Beograd nastavlja sa diplomatskom inicijativom da spreči ulazak Kosova u Unesko, ali i sa idejama kako da se reši višedecenijski problem južne srpske pokrajine.  
Dan uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene Kosovu i Metohiji, ministar spoljnih poslova, koji će predstavljati Srbiju u Njujorku, za RTS ponavlja svoju ideju o razgraničenju u Pokrajini.
Ivica Dačić kaže da je njegov predlog kompromis između dva suprotna mišljenja koja se mogu čuti – jedno da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i drugo da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.
"U oba ova predloga Srbi gube, prvi predlog podrazumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi predlog podrazumeva da ne možemo dobiti celo Kosovo. Ja pokušavam da predložim trajno rešenje zato što se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava koje podrazumeva razgraničenje između onoga što je srpsko i onoga što je albansko. U onim krajevima u kojima žive Srbi to nikada neće biti nezavisno Kosovo. Može tenkovima. Ovde nije reč o sili, ovde je reč o dogovoru. Interesuju nas srpske crkve, Zajednica srpskih opština, naknada za uzurpiranu imovinu", kaže Dačić.
Tu ideju, kao polaznu tačku, ne vidi albanski premijer. Edi Rama pozdravlja inicijativu srpskog predsednika da se pokrene unutrašnji dijalog o južnoj pokrajini, ali ga razume na drugačiji način.
"Rešenje za kosovski problem je jednostavno – puno priznanje 'republike Kosovo' od Srbije, a kada se stavim na mesto Aleksandra Vučića, svestan sam da je mnogo lakše to reći nego učiniti. Za sada možemo da kažemo da je važno da naporno radimo, svi zajedno, do rešenja – strpljivo, direktno i nekonvencionalno. Svi moramo imati na umu da je pronalaženje rešenja za ovo pitanje u interesu svih, ne samo Albanaca. Što pre, to bolje", rekao je Rama.
Dačić, međutim, objašnjava da unutrašnji dijalog koji predlaže predsednik države nije, kako neki misle, pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo.
"Ko je to međunarodno priznao granice Kosova? Kosovo nikada neće postati članica Ujedinjenih nacija bez dogovora sa Srbijom. Nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom, a ako je tako, uvažavajte i interese Srba, u tom smislu je ta ideja. Zašto razgraničenje? Pa ne postoji granica između nas. Mi nismo utvrdili granice ni sa Hrvatskom, nismo utvrdili granice ni sa Bosnom i Hercegovinom, a kamoli sa eventualno nekom tvorevinom koja sebe zove nezavisno Kosovo", rekao je srpski šef diplomatije.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da će rešavanje kosovskog pitanja imati posledice po čitav srpski narod i sve građane.
"Zato svi društveni segmenti treba da daju doprinos u davanju odgovora na pitanja kao što su šta je to što mi kao kolektiv želimo, šta smo u mogućnosti da dobijemo, čega smo spremni da se odreknemo da bismo dobili ono što želimo. Najmanje što ova generacija političara treba da uradi za potomstvo jeste da odgovori na pitanje šta je to što vaš narod želi, ali tako da odgovor bude jasan i nedvosmislen, utemeljen na stvarnim željama građana", rekao je Đurić.
Ono što svakako predstoji je nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Izvesno je da će biti nastavljen na predsedničkom nivou, a Aleksandar Vučić i Hašim Tači će put Brisela pošto budu formirane kosovske institucije.
Na njihovo brzo formiranje, ali i nastavak dijaloga i ispunjavanje do sada dogovorenog, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, poziva i generalni sekretar UN. O tome će u izveštaju u sredu govoriti pred SB UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.