Ko su pojačanja SPS-a

Izvor: B92, 12.Dec.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su pojačanja SPS-a

Beograd -- Uprkos najavama, vrh SPS-a nije pretrpeo velike promene na Kongresu. Režiser Srđan Dragojević i gej aktivista Boris Milićević izabrani za nove članove GO SPS-a.

Iako je lider stranke Ivica Dačić govorio da se partija sprema za velike promene, sam vrh SPS-a ostao je gotovo neizmenjen.

Gromoglasno su najavljivane promene čak i u samom vrhu socijalista - dan posle istorijskog kongresa, iza Ivice Dačića su ista lica, nov kadar je samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpredsednica Dijana Vukomanović.

Ipak, među članove Glavnog odbora izabran je režiser Srđan Dragojević, kome međutim socijalisti nisu prva politička opcija.

Dragojević je na izborima u januaru 2007. godine bio član štaba Mlađana Dinkića sa kojim je u izbornoj noći nazdravljao dobrom rezultatu.

Ivica Dačić kaže da su se promenila mišljenja i socijalista i Dragojevića, koji je u svojim filmovima devedesete predstavio kroz ratove i kriminal.

"Verovatno smo se svi promenili... Ali čim je on tako rešio, znači da je malo upoređivao. Mi smo dugo razgovarali o tome... I nije on jedini", kaže Dačić.

Novi član Glavnog odbora je i osnivač Gej strejt alijanse Boris Milićević, čiji je prethodni kontakt sa SPS-om bio kada je direktor Sava centra iz redova socijalista zabranio održavanje konferencije ove organizacije.

Gej strejt alijansa je zbog toga u aprilu 2009. tužila Sava centar zbog diskriminacije, a direktor SC-a Dragan Vučićević je tada izjavljivao da se zna gde se "pederi skupljaju po gradu, pa neka onda idu tamo da drže konferencije".

Milićeviću ne smeta ni podatak iz istraživanja CESID-a iz 2008. godine, po kome čak 94 odsto članova socijalista ima negativan odnos prema homoseksualcima.

"Jednostavno, ja od 2008. pažljivo posmatram šta se dešava sa SPS-om i jednostavno uvideo sam taj vrlo ozbiljan reformski potencijal i uvideo sam da je SPS postao jedna moderna stranka evropske levice. Bitno mi je da kroz svoj lični rad pomognem političkom uključivanju gejeva i lezbejki", kaže Milićević za B92.

Dačić je za Milićevića rekao da je član SPS-a i da smatra da sve strukture koje postoje u društvu treba da budu predstavljene.

"On ovde nije predstavnik bilo kakve alijanse, ne znam ni da li je član ili nešto radi. Kao takav, biće zadužen za saradnju sa NVO koje se bave ovim pitanjem", rekao je novi-stari lider socijalista.

Među novim članovima Glavnog odbora našao se i olimpijski maratonac, 90-godišnji Franjo Mihalić, bivša rukometašica i poslanica Svetlana Kitić, kao i glumac i nekadašnji predsednički kandidat SPS-a Velimir Bata Živojinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.