Kineske investicije u bivši istočni blok

Izvor: Politika, 25.Nov.2013, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineske investicije u bivši istočni blok

U Bukureštu počeo Drugi samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Od našeg dopisnika

Bukurešt – Premijer Srbije Ivica Dačić doputovao je u rumunsku prestonicu, gde u pratnji ministara energetike i saobraćaja u svojoj vladi – Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića učestvuje u Drugom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Pre početka Samita premijer Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da bi se potom njih dvojica susreli sa kineskim premijerom Li Kečijangom s kojim su utanačili pitanja moguće kineske investicije u rehabilitaciju železničke pruge Beograd–Budimpešta.

Drugi „Samit K+15”, sa kojim se uporedo u Bukureštu održava i treći ekonomsko-trgovinski forum između Kine i centralnoistočnih zemalja Evrope, privukao je veliku pažnju širom sveta. O tim se međunarodnim manifestacijama diskutuje krajnje ozbiljno, pri čemu se pojavljuju i oprečne ocene.

Kineski premijer došao je ovamo sa projektima svoje vlade o ulaganju 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture nekadašnjih socijalističkih zemalja, od kojih su neke već članice EU. Te su zemlje žedne investicija i važno je pridobiti blagonaklonost Pekinga da taj novac bude uložen u njihovim državama.

Na primer Rumunima su neophodne novčane injekcije za završetak gradnje reaktora tri i četiri nuklearke u Černavodi, za izgradnju auto-puteva, ili pak za izgradnju metroa i velikih sistema za navodnjavanje. O našim potrebama i da ne govorimo.

Pojava „viškova” kineskih „socijalističko-kapitalističkih” para u ovom delu Evrope izazvala je niz dilema. One su sintetizovane u pojedinim naslovima koji su se pojavili u raznim svetskim glasilima: „Crveni kapitalistički desant u Bukureštu”, „Kina stupa na tle EU kroz Bukurešt”, „Kina pokušava da pocepa EU preko Rumunije”.

„Ovakvi naslovi, otkrivaju strah od događaja koji je počeo u Bukureštu kada je kineski premijer došao sa dva aviona puna kineskih poslovnih ljudi čiji su džepovi puni milijardi evra spremnih za investicije”, ocenjuje rumunska novinska kuća „DIGI-24”.

Zaista, u pratnji premijera Li Kečijanga nalazi se 200 šefova krupnih kineskih firmi. Njima se na samitu i forumu pridružilo oko 400 biznismena iz 15 zemalja (Srbija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Češka, Poljska, Mađarska, Letonija, Crna Gora, Slovenija, Litvanija i domaćin – Rumunija), kao i čak 400 rumunskih i stranih novinara, koji pomno prate sve poteze učesnika samita i foruma.

Pošto su se i u rumunskim medijima pojavile aluzije na to da, navodno, Brisel ne gleda baš pozitivno na „ponuđene kineske slatkiše”, rumunski premijer Viktor Ponta je kazao da je o svemu potanko diskutovao sa šefom EU Barozom i da mu je rečeno: „O. K.” I šef rumunske diplomatije Titus Korlacean brani skup u Bukureštu, tvrdeći da je reč o projektu koji nastavlja i dopunjuje samit EU–Kina, koji je upravo održan u Pekingu.

„Nisam čuo za takve vrste reakcije kada su važne države i na zakonit način zaključile milijardske ugovore sa Kinom i tada se nije postavljalo pitanje da li se poštuju ili ne pravila EU i jedinstvo EU. Rumunija ima pravo, zajedno sa državama regiona, na resurse razvoja”, rekao je rumunski ministar.

Ovih dana glavne bukureštanske saobraćajnice izgledaju kao pod opsadom. Premijer Viktor Ponta našao je za shodno da se unapred izvini Bukureštanima zbog saobraćajnih teškoća sa kojima se suočavaju za vreme samita. „Nije lako obezbediti sigurna kretanja 16 premijera odjednom”.

Milan Petrović

Susret mađarskog i srpskog premijera: Viktor Orban i Ivica Dačić (Foto Beta)

Dačić: Tri projekta za kineska sredstva

BUKUREŠT – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija na samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država centralne i istočne Evrope kandidovati tri projekta koji se pre svega tiču energetike i infratrukture.

Kina je za finansiranje projekata iz 16 evropskih država izdvojila 10 milijardi dolara.

„Jedan projekat je vezan za revitalizaciju i izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, vrednosti preko 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela autoputa na tzv. Koridoru 11 - od Obrenovca do Ljiga”, rekao je Dačić srpskim novinarima u Bukureštu.

Treći projekat je zajednička ideja Mađarske i Srbije, za koju je kineska strana veoma zainteresovana, a reč je o rekonstrukciji pruge na Koridoru 10 od Budimpešte do Beograda.

Kako je rekao Dačić, na samitu će biti usvojen Akcioni plan saradnje u narednim godinama.

Premijer Srbije će kasnije danas imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom na kojem će, pored projekata obuhvaćenih ovom inicijativom, biti reči i o drugim temama.

„Za nas je važno da imamo što više kineskih investicija u Srbiji, a komparativna prednost Srbije u odnosu na drugih 16 zemalja centralne i istočne Evrope jeste to što praktično jedina ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU i drugim zemljama, kao što je Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan...”, rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija predložila i da se nada da će to biti usvojeno, da u Beogradu, u sklopu ove inicijative, bude sedište Seketarijata koji bi se bavio razvojem infrastrukture.

Na pitanje da li će spor koji se u Srbiji vodi sa jednim kineskim investitorom biti tema razgovora sa kineskim premijerom i da li će to uticati na međusobne odnose, Dačić je rekao da je to isuviše sitno pitanje za ovako veliki događaj.

„Srbija ima veoma velike simpatije prema Kini i kineskim investitorima. Ako je bilo nekih nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice po naše ekonomske i političke odnose”, rekao je on.

Dačić je ranije danas u Bukureštu imao i bilateralni susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

„Veoma smo otvoreno i prijateljski razgovarali, a Orban je jasno istakao da Mađarska kada je reč o evropskim integracijama podržava Srbiju i smatra da je Vlada Srbije mnogo uradila u proteklom periodu i da shodno tome treba što pre da budu otvoreni pregovori o članstvu”, rekao je on.

Dačić je podsetio da je već ranije bilo dogovoreno da bude održana zajednička sednica dveju vlada i to u Beogradu, a kako je rekao, obe strane se nadaju da će ona biti održana u prvim mesecima sledeće godine jer Mađarsku u aprilu očekuju parlamentarni izbori. Tanjug

-------------------------

Dačić: Nemam zasad informaciju o ministru

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je neprihvatljivo da u Vladi Srbije bude neko ko radi protiv interesa države i dodao da ako bi dobio informacije koje bi to potvrdile onda bi to pitanje sigurno bilo predmet razgovora među koalicionim partnerima.

„Neprihvatljivo je da neko bude u vladi a da radi protiv interesa, ne samo Vlade, nego države. Ako me bilo ko obavesti zvanično o nečemu što bi potvrdilo takve tvrdnje sigurno bi bilo na dnevnom redu i prvo bi bilo predmet razgovora među koalicionim partnerima”, rekao je Dačić novnarima na pitanje o izjavi ministarke energetike Zorane Mihajlović da jedan ministar u Vladi na skupovima u inostranstvu govori suprotno od državne politike.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbija ima jedinstven pristup i jedinstvenu politiku.

U prilog tome, kako je naveo, idu i reči mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na početku sastanka sa njim, čestitao srpskoj vladi na političkoj stabilnosti kojoj se u EU dive imajući u vidu teške trenutke i teme koje je Srbija imala u proteklih godinu dana.

Kako je naglasio, on nije za sada dobio informaciju o tome da se neki ministar nije ponašao u skladu sa politikom Vlade.

Ministarka energetike je u intervjuu za jučerašnji „Blic” rekla da jedan član vlade „govori suprotno od politike Vlade, i to na javnom skupu van zemlje”.  Tanjug

objavljeno: 25.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.