Kamen temeljac za izbegličke stanove u Kruševcu

Izvor: RTS, 30.Mar.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen temeljac za izbegličke stanove u Kruševcu

Kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske postavljen je u Kruševcu, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Srbije (RSP).
Prvu lopatu betona u temelj je položio potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je tom prilikom rekao da se po Srbiji u okviru ovog projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradi punom parom, te da "nema lepšeg osećaja nego videti rezultate".

Ukupna vrednost projekta u kojem učestvuju Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora jeste 500 miliona evra, rekao je Dačić dodajući da na Srbiju od toga ide između 300 i 400 miliona evra.
Do sada je, podseća, započeto projekata u vrednosti od oko 100 miliona. Kontribucija Srbije samom projektu, kaže Dačić, jeste 10 odsto.
Važno je istaći, ukazao je, da je reč o bespovratnim sredstvima koje Srbija neće morati da vraća.
Kraj izgradnje stanova je predviđen za februar 2018, naveo je Dačić.
Posebno je zahvalio lokalnim samoupravama u kojima se gradi na saradnji, ali i Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i UNHCR-u i misiji OEBS-a.
Projekat koji sprovode četiri komšijske zemlje, dobar je korak u bunapređenju regionalnih odnosa, istakao je Dačić, ali, kako kaže, pod uslovom da svaka zemlja obavi svoj zadatak.
Stanove u Kruševcu, koji je drugi od ukupno devet jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u drugom potprojektu, izbeglice će dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.
Osim u tom gradu, temelji su u okviru istog potprojekta postavljeni pre dve nedelje i u Sremskoj Mitrovici, za 40 stanova, a planirano je da se gradi i u Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u šapcu i Kikindi do 25 i u Šidu deset stanova.
Drugi potprojekat RSP vredan je oko 13 miliona evra a u okviru njega je planirana dodela ukupno 900 stambenih rešenja za izbelice u četiri modela.
Naime, planira se kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 120 montažnih kuća, te dodela 80 paketa građevinskog metrijala iz budžeta Srbije i 250 iz budžeta RSP-a.
Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić, Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara, Dimitrije Pešić ispred UNHCR-a kao i gradonačelnik kruševca dragi Nestorović.
Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je projekta Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske koji za cilj ima obezbeđenje stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regioni.
Projekta je podržan od strane OEBS-a i UNHCR-a, a finansira ga između ostalih i Evropska unija kao najveći donator.
Polaganje kamena temeljca za 20 stanova u Prokuplju planirano je za sutra.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kruševcu postavljen kamen temeljac za 20 stanova za izbeglice

Izvor: Beta, 30.Mar.2017

Izgradnja 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske počela je danas u Kruševcu polaganjem kamena temeljca.Stanovi u Kruševcu se grade donatorskim sredstvima i sredstvima Grada Kruševca, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, izbeglice će ih dobijati...

Nastavak na Beta...

U Kruševcu 20 stanova za izbeglice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2017

U Kruševcu je danas postavljen kamen-temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika. Reč je o potprojektu Regionalnog stambenog projekta u kome učestvuju Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, koji ima za cilj da stambeno obezbedi izbeglice u sve četiri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.