Kako to SAD ulažu 20 godina u kosovsku nezavisnost?

Izvor: B92, 14.Jul.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako to SAD ulažu 20 godina u kosovsku nezavisnost?

Beograd -- Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da mu je pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland rekla da SAD u kosovsku nezavisnost ulažu već 20 godina.

Kako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost pre osam godina, Dačić je pitao Nulandovu kako je moguće da su se Amerikanci dve decenije zalagali za to.

"Kada sam joj rekao da sam mislio da su se SAD zalagale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za suverenitet Srbije 1996. godine, ona je rekla da su oni uvek zalažu za suverenitet Srbije, ali bez Kosova", rekao je Dačić.

Ministar u tehničkom mandatu je na zajedničkoj konferenciji sa specijalnim izvestiocem EP Dejvidom Mekalisterom rekao da je slične reči čuo i od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

"Rekao sam joj i da je veoma zanimljivo što sam isto to čuo od Lavrova, koji je rekao da se Rusija zalaže za suverenitet Ukrajine, bez Krima. Vidite koliko su različita tumačenja raznih principa i termina", rekao je Dačić.

Kako je rekao, sve to pokreće jednu drugu temu.

"Ako smo mi sada malo naivni i prvi put smo čuli da su oni ulagali 20 godina ulagali u kosovsku nezavisnost, ali to otvara neka druga pitanja. Pitanje bombardovanja Srbije 1999. godine, zato mislim da je i vreme da se ne samo o Iraku, već da se razmotri i pitanje opravdanosti bombardovanja Srbije 1999. godine", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija i Evropska unija imaju različite poglede na neke stvari, a da to znaju "i u Moskvi i u Pekingu". Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Na pitanje B92 o navodima Ivice Dačića o događajima iz 1999. godine, Dejvid Mekalister nije želeo da daje komentar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.