Kacin: Dajmo šansu Dačiću

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Dajmo šansu Dačiću

Beograd -- Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić treba da dobije šansu da se pokaže na delima nakon formiranja Vlade, kaže za Danas Jelko Kacin.

Prema rečima izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, već nakon prvih 100 dana moći će da se oceni u kojem smeru će ići nova vlada i da li će biti značajnih promena u odnosu na dosadašnju politiku.

Kacin je ocenio da "iz saradnje s Dačićem zna da je on značajno doprineo liberalizaciji tokom svog mandata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čelu MUP, te da je pragmatičan lider".

S druge strane, kao glavne izazove s kojim će se suočiti nova vlada, Kacin navodi ekonomske probleme.

"Nezaposlenost u Srbiji je preko 24 odsto, a državna kasa je gotovo ispražnjena. Već u septembru će biti testirana odlučnost nove vlade da sprovede određene reforme tokom pregovora o aranžmanu sa MMF. Taj test vlada mora da položi kako ne bi izgubila poverenje građana", ističe Kacin.

Prema njegovim rečima, "ključni preduslov za ekonomski oporavak je borba protiv sistemske korupcije".

"Niko od investitora neće uložiti značajnije sume u srpsku ekonomiju dok god se ne rasvetli čitav niz afera tokom privatizacije i javnih nabavki. Nova vlada treba da se afirmiše i stekne unutrašnji i međunarodni kredibilitet tako što će raditi na uspostavljanju vladavine prava", ocenjuje on.

Komentarišući problem Kosova, Jelko Kacin naglašava da "i pored nekih Dačićevih kontroverznih izjava treba sačekati da on preuzme odgovornost vlasti", kao i da "dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, čemu se Srbija nada na decembarskom samitu Unije, zavisi od konstruktivnosti Beograda u vezi s ovim pitanjem".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.