Izvor: RTS, 13.Apr.2021, 14:11

Jasmina Vasović položila zakletvu za predsednika VKS

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva skupština izabrala na tu funkciju, položila je danas zakletvu pred poslanicima u Domu Narodne skupštine.
Zakletva sudije glasi: "Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi".

Vasovićeva je zakletvu položila na Posebnoj sednici koju je zakazao predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta Ivica Dačić.
Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda izjavila je da od svih sudija očekuje da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da imaju na umu da im ona sama po sebi ne daje moć već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled.
"Ovo je ujedno moja prva poruka sudijama i javnosti", rekla je Vasović u prvom obraćanju u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve.
Ona je dodala da zakletva pred poslanicima za nju predstavlja poseban momenat kako u karijeri tako i u životu i budi one emocije koje je, kako kaže, osetila kada je izabrana za sudiju.
"Trudiću se da na isti način kao i do sada budem posvećena poslu i da profesionalno obavljam svoju novu funkciju koja je istovremeno velika čast i još veća odgovornost", rekla je Vasovićeva.
Istakla da najveću odgovornost oseća prema građanima Republike Srbije koji od sudova očekuju jednaku zaštitu svojih prava, ali i prema kolegama.
"Kao što mi je Narodna skupština dala legalitet izborom na ovu funkciju tako mi je legitimitet svojom podrškom dala opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda pa je stoga moja reč u suštini njihova reč, moje delo njihovo delo i verujem da to treba da bude sinonim za prvog među jednakima", navela je Vasovićeva.
Popović: Nadam se da ćemo zajednički sagledavati sve izazoveNedavni izbor i polaganje zakletve novoizabrane predsednice Vrhovnog kasacionog suda pred Narodnom skupštinom, potvrda je čvrstog opredeljenja pristupa koji podrazumeva obezbeđivanje kontinuiteta sprovođenja izbornih postupaka koji rezultiraju mandatnim angažovanjem čelnika sudova u našoj državi, rekla je ministarka pravde Maja Popović.

"Sagledavajući značaj Vrhovnog kasacionog suda i pijadestal na kojem se nalazi u sudsko - organizacionoj strukturi, a imajući u vidu biografiju i rezultate rada novoizbarane predsednice, smatram da je Narodna skupština učinila pravi izbor, te da će od momenta stupanja na funkciju Jasmina Vasović opravdati sva očekivanja", kaže ministarka.
U kapacitetu rukovodioca resora za pravosuđe čija je nadležnost, pored ostalog i praćenje stanja u oblastima koje normativno uređujemo, izražavam nadu da ćemo koordinisanim pristupom zajednički sagledavati sve izazove sa kojima se pravosudni organi suočavaju u primeni prava, na način kojim se ne zadire u nezavisnost sudske vlasti, a doprinosi prvenstveno definisanju rešenja za prevazilaženje problema, istakla je Popovićeva.
S obzirom na to da novoizabrana predsednica najvišeg suda u zemlji po položaju postaje i predsednik Visokog saveta sudstva, nadam se da ćemo zajedničkim radom u ovom telu doprineti unapređenju pravosuđa, kako u kadrovskim kapacitetima, tako i u drugim segmentima propisanih nadležnosti, navela je ministarka. 
Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2000. godine.
Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.
Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.
Zakletvi su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Viskog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda.
Po polaganju zakletve Dačić je Vasovićevoj čestitao na izboru i poželeo joj uspeh u radu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.