Jača kontrola granice ka Mađarskoj

Izvor: B92, 24.Jan.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača kontrola granice ka Mađarskoj

Horgoš -- Ministri policije Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Šandor Pinter, potpisali su sporazum o drumskoj, železničkoj i rečnoj kontroli granice između dve zemlje.

"Dokument koji smo danas potpisali samo je jedan od naših bilateralnih sporazuma. U pripremi su i drugi, kao što je sporazum o saradnji u vanrednim situacijama, sporazum o saradnji naših unutrašnjih kontrola, odnosno sporazum o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u periodu turističkih sezona", rekao je Dačić.

On je istakao da granica između Srbije i Mađarske, koja je ujedno i granica sa Evropskom unijom, treba da bude čvrsta i neprobojna za kriminal i ilegalne migrante, a veoma lako i jednostavno prohodna za građane.

Dačić se svom kolegi zahvalio na brojnim inicijativama koje je pokrenuo u oblasti suprotstavljanja ilegalnim migracijama i u projektima u koje su uključene i druge države EU.

On se takođe zahvalio i na podršci koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske pružilo srpskom ministarstvu u procesu evropskih integracija.

"Dobra saradnja dva ministarstva, siguran sam, doprinosi unapređenju odnosa između Srbije i Mađarske, odnosno dva naroda, a to opet doprinosi zajedničkom i mirnom suživotu svih građana u Vojvodini", zaključio je Dačić.

Dobru saradnju dva ministarstva potvrdio je i Šandor Pinter, koji je istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, a to su pre svega borba protiv kriminala i zajednička politika suprotstavljanja ilegalnim migracijama i lažnim azilantima.

"Sporazum koji smo danas potpisali predstavlja samo početak, ali će na osnovu njega u narednom periodu biti izgrađeni novi granični prelazi, koji će ubrzati protok ljudi između dve zemlje, i to ne samo na drumskom već i u rečnom saobraćaju na Dunavu i Tisi", rekao je Pinter, dodajući da će to doprineti razvoju turizma, ali i privrede u dve zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske je pripremilo i poseban Akcioni plan koji će sprovesti s kolegama u Srbiji, ali će, kako je Pinter istakao, u njegovo sprovođenje biti uključene i druge evropske zemlje.

"Plan se pre svega odnosi na suzbijanje ilegalnih migracija i podrazumeva pojačanu kontrolu granice i formiranje zajedničke službe, ali u isto vreme želimo i da olakšamo putovanje onim građanima koji na legelan način prelaze granicu", rekao je Pinter.

Ministri su najavili i da će do kraja godine biti otvoren novi malogranični prelaz između Srbije i Mađarske, odnosno između pograničnih mesta Bački vinogradi, s jedne, i Ašothaloma, s druge strane granice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.