Ivica Dačić: Najpre da zaustavimo propadanje ekonomije

Izvor: Glas javnosti, 29.Sep.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić: Najpre da zaustavimo propadanje ekonomije

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je da su svi resursi Vlade Srbije usmereni na zaustavljanje propadanja naše ekonomije, istakavši da je bez toga nemoguće ostvariti sve ostale ciljeve, uključujući i evropske integracije i neophodne unutrašnje reforme.

"Želimo datum za otvaranje pregovora sa EU što pre, ali neće biti smak sveta ni ako ta odluka "padne" u junu ili decembru sledeće godine", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je predsednik Vlade i ministar policije.

Dačić je kazao da očekuje "relativno korektan izveštaj Evropske komisije i nada se da će Brisel uvažiti činjenicu da su u Srbiji bili izbori, da je potrošeno vreme na kampanju i formiranje nove vlade, koja radi tek dva meseca.

Dačić je rekao da su uslovi koje je potrebno ispuniti za otvaranje pregovora dobro poznati, i dodao da ta lista zahteva neće biti širena.

"Takva uveravanja dobio sam i od briselskih zvaničnika. To su, pre svega, primena do sada postignutih sporazuma, nastavak dijaloga, rešavanje pitanja telekomunikacija i električne energije", kazao je Dačić navodeći da "ono što izjavljuju pojedinci iz EU, treba upravo tako i posmatrati - kao lični stav, a ne zvaničnu politiku Unije".

Na pitanje o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, Dačić je kazao da se slaže da sporazum o administrativnoj liniji s Kosovom nije idealan i u mnogim segmentima ne ide naruku Srbiji, ali navodi da je to parafirao tadašnji šef tima Borislav Stefanović i da će ga vlada primeniti.

"Hoćemo da idemo dalje evropskim putem, da pronađemo izlaz iz kosovskog čvora koji će istovremeno sačuvati naš teritorijalni integritet. Iskreno verujem da je moguće da ostanemo na pozicijama da ne priznajemo nezavisnost Kosova, a da, s druge strane, to ne ometa naš ulazak u EU", rekao je on.

Što se tiče nivoa dijaloga, Dačić je rekao da sve zavisi od toga šta se želi postići dijalogom i da je bitno da suština tih pregovora ne bude prisiljavanje Srbije da prizna Kosovo.

"U tom slučaju, dijalog je za nas neprihvatljiv. U ovom trenutku, ni sama EU nema jasnu viziju kakav bi bio format i način pregovora, niti ko bi u njima trebalo da učestvuje", navodi Dačić.

Na pitanje da li je spreman da sedne za isti sto sa Hašimom Tačijem, Dačić je rekao da nema problem da sedne za sto sa bilo kim i da razgovara, i navodi da je s Tačijem sedeo za istim stolom u Savetu bezbednosti UN.

"Ne želimo samo da na takav način damo potpis ispod kosovske nezavisnosti, a da vodimo dijalog - to nije nikakav problem. Znači, spremni smo za nastavak pregovora, u bilo kom formatu i na bilo kom mestu. Ali, nismo spremni za puko sedanje za sto kako bismo samo dali legitimitet nečemu što je neko drugi dogovorio", kazao je Dačić.

Što se tiče odnosa u kabinetu, on je kazao da "šumova na vezama među ministrima nema, a čak i ukoliko nastanu ne smeju biti iznošeni u javnost, već sve moramo da rešimo u samoj Vladi", kazao je Dačić u interevjuu Novostima.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.