I dalje neizvesna rasprava o Kosovu u SB UN

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje neizvesna rasprava o Kosovu u SB UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je i dalje neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu, jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice.
Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.
"Teško da možemo da sakupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude", rekao je Dačić.
On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovu, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.
"Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana za 7. februar. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će doći i reći: otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet", rekao je Dačić.
Ne treba gubiti vreme već ubrzati dijalog 
Ministar smatra da će se dogovor o Kosovu i Metohiji teško postići ako do njega ne dođe u narednih godinu ili dve i istakao da ne treba gubiti vreme već ubrzati dijalog Beograda i Prištine.
"Potrebno je da u narednih godinu ili dve dođe do dogovora. Ako ne dođe, teško će brzo doći", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.
On je rekao da na prošlonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Bukureštu nije bilo ozbiljnijih rasprava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine ili ukidanja kosovskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.
Ministar kaže da je pozvao EU da ozbiljnije "pritisne" Prištinu, jer bez tog pritiska neće doći do ukidanja odluke o taksama, pa ni nastavka dijaloga.
Dačić je potvrdio i da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli u Bukureštu posle sastanka rekao da se, "ako se desi neki atentat, zna da smo to mi, Albanci". 
Ministar, međutim, kaže da se građani na Kosovu svakoga dana suočavaju s takvim pretnjama.
"To govori da im ne ide onako kako su hteli, a to je politika svršenog čina. Sada je situacija drugačija, na njih se vrši pritisak. Oni se nalaze u živom pesku, blatu, i traže način da izađu iz te situacije", rekao je Dačić.
Interes je trajno rešenje 
On je naveo da je Beogradu interes da se dijalog završi trajnim rešenjem, a ne da se bori protiv Kosova, i istakao da se Srbija trudi da bude jasan i predvidiv partner.
Ocenio je i da Priština pokušava da takse postavi kao realnost i da njihovo ukidanje postane centralno pitanje, a da svi zaborave na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i druga otvorena pitanja.
Kosovski predsednik Hašim "Tači kaže: mi smo za kompromis, ali severna (Kosovska) Mitrovica, Gazivode neće biti deo sporazuma... Pa o čemu onda pričamo, šta će biti deo sporazuma?", upitao je Dačić.
Ministar navodi da je trajno rešenje u interesu mira, te da je i za srpski narod važno da do njega što pre dođe, jer se i međunarodne prilike, koje su sada naklonjenije Srbiji, mogu promeniti.
Dodao je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sada zalaže za kompromis, a da je aktuelna američka administracija takođe otvorena za kompromisno rešenje, što Beogradu ide u prilog.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠAMAR SRBIJI IZ UN-a Rasprava o Kosovu 7. februara NEIZVESNA, 4 države SVE STOPIRALE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2019

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN...Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.