I Turci žele u srpsko bankarstvo

Izvor: Blic, 18.Dec.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Turci žele u srpsko bankarstvo

Za Privrednu banku Beograd interesovanje pokazuje i jedna turska banka, saznaje nezvanično “Blic”. Naredni dani biće odlučujući za sudbinu Privredne i Razvojne banke Vojvodine. Ruske i turske banke zainteresovane za Privrednu banku Beograd

Za bankarsko tržište u Srbiji interesovanje sve više pokazuju ruske, ali i turske banke. Predstavnici VTB banke, koja ima vlasništvo u Moskovskoj banci, nedavno su imali sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su takođe zainteresovani za Privrednu banku Beograd. Očekivanja su da će do kraja idućeg meseca biti izabran i novi vlasnik. Nezvanično i turski bankarski kapital pokazao je interesovanje.

Na adresu deset banaka pre nekoliko dana upućen je javni poziv da iskažu svoje namere da li su zainteresovane za preuzimanje dela Razvojne banke Vojvodine.

- Narednih dana trebalo bi da dobijemo informaciju o zainteresovanosti banaka - kaže za “Blic” Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije. Nezvanično, pet banaka je zainteresovano, a tri su već ranije istakle ozbiljne namere - Sosijete ženeral, Erste i AIK.

Zasad još bez zahteva

U Narodnoj banci Srbije za “Blic” kažu da do juče nijedna banka nije tražila dozvolu za rad u našoj zemlji ili za dobijanje saglasnosti za kupovinu akcija neke banke. Na najavama je bilo i ostalo da će Gasprom banka početi da radi ove godine, a da će njeni glavni poslovi biti vezani za izgradnju gasovoda „Južni tok“.

Završetak transformacije RBV u fond, kao i preuzimanja dela Razvojne banke od neke od zainteresovanih banaka, trebalo bi da bude okončano do kraja godine.

Inače, prenos aktive i pasive na banku koja ponudi najbolje uslove za preuzimanje, podrazumeva blizu 110 miliona evra osiguranih depozita i skoro 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno reč je oko 80.000 deponenata RBV.

Na Beogradskoj berzi nije bilo značajnih reakcija s obzirom na to kakva su dešavanja na tržištu. Nenad Gujaničić, broker “Sinteza invest grupe”, podseća da je poverenje u bankarske akcije znatno splasnulo nakon što se desio slučaj Agrobanka.

- Akcionari Razvojne banke Vojvodine čekaju rasplet dogovora države i AP Vojvodine o prenosu aktive i obaveza na drugu banku da vide da li će se moći nečemu nadati ili će podeliti sudbinu akcionara Agrobanke. Akcije Privredne banke nisu reagovale na vest da je raspisan tender za prodaju državnog paketa jer je veliko pitanje da li će tu biti interesenata, a i ako ih bude sigurno je da se tu neće biti žestoke borbe koja bi mogla podići cenu - ističe za „Blic“ Gujaničić.

Povezane vesti: Moguće trgovanje ruskom rubljom na deviznom tržištu Srbije Crepovi iz Kanjiže za Olimpijsko selo u Sočiju Sberbanka okončala kupovinu turske Denizbanke Banke strankama ne veruju bez pokrića Za radove u Sočiju potrebno još 2.000 radnika
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Turci žele srpske banke

Izvor: B92, 18.Dec.2012

Beograd -- Za Privrednu banku Beograd zainteresovana je i jedna turska banka, nezvanično saznaje Blic...Naredni dani biće odlučujući za sudbinu Privredne i Razvojne banke Vojvodine...Za bankarsko tržište u Srbiji interesovanje sve više pokazuju ruske, ali i turske banke. Predstavnici VTB banke,...

Nastavak na B92...

I Turci spremni da uđu na srpsko bankarsko nebo

Izvor: Kamatica.com, 19.Dec.2012, 09:00

Za Privrednu banku Beograd interesovanje pokazuje i jedna turska banka, saznaje nezvanično Blic koji piše i da će naredni dani biti odlučujući za sudbinu Privredne i Razvojne banke Vojvodine..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.