Izvor: Politika, 25.Maj.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gluva soba

Procesuiramo kriminalce i tajkune. U redu, kada je u poslednjih 13 godina procesuiran neko ko je radio za strane interese? Neko ko je izdavao državne i vojne tajne?

„Svi znamo kuda plovi ovaj brod, i ako smo ozbiljna država ne može svaki lokalni šerif da vodi svoju politiku”, rekao je pre dva dana naš premijer Ivica Dačić. Naravno da mi pouzdano znamo kuda plovi ovaj brod, za razliku od mnogih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumnjivaca i skeptika unutar EU, u Francuskoj, Grčkoj, Španiji, Italiji, Portugaliji, Irskoj, Velikoj Britaniji, na Kipru, koji se, zamislite, usuđuju da glasno sumnjaju kuda plovi njihov brod. No, kako pretpostavljam da je reč o istom brodu, predlažem da mi komandujemo tim brodom. Pošto mi javno tvrdimo da znamo kuda on plovi. A i ozbiljna smo država.

Podržavam te stavove, posebno one nedavno izrečene u parlamentu Srbije povodom pitanja bezbednosti, zaštiti tajnih podataka i informacija i licima koja imaju ovlašćeni pristup njima, sve u kontekstu ozbiljne države. Naime, u parlamentu Srbije sukobili su mišljenja predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti gospođa Jadranka Joksimović i gospodin Borisav Kovačević iz PUPS-a. Malo su se sporečkali oko toga ko je i za šta kompetentan. Gospođa Joksimović je rekla: „Odbor je, s obzirom na to da je većina podataka kvalifikovana kao državna tajna, odlučio da zatvori sednice i to se radi svuda u svetu.” Kako uvek podržavam sve one koji kažu da mi treba da budemo kao sav ostali normalan svet, to sam automatski napregao i oči i uši da vidim šta će biti dalje.

Gospođa Joksimović je dalje kazala: „Odbor je kao kvalitetne i sadržajne ocenio izveštaje o radu koje su službe bezbednosti dostavile, a zbog nedostatka normativnog okvira odbor nije mogao u potpunosti da ostvari neposredan nadzor, pa je neophodno razmotriti mogućnost izmene zakona kako bi se obezbedila zaštita tajnih podataka koji se odnose na rad službi bezbednosti.”

Gospodin Kovačević je odmah replicirao osvrnuvši se na neke, rekao je, manjkavosti u izveštaju odbora, naveo je da je rok za donošenje tih akata istekao u februaru upitavši i „je li zatvaranjem sednica za javnost tog odbora narušeno poslovničko i zakonsko pravo svih poslanika da prisustvuju sednicama svih odbora...”

Gospođa Joksimović je odgovorila da je zgranuta načinom kako je gospodin Kovačević interpretirao nedostatke: „Molim poslanika Kovačevića da se preciznije upozna sa poslovnikom, gde se precizno reguliše da ne samo ostali poslanici ne mogu da prisustvuju sednicama odbora, nego ne mogu u istom trenutku da budu prisutni članovi i zamenici članova odbora.” Priznajem da nisam znao da mi imamo ovako visoko postavljene bezbednosne kriterijume, sednici odbora ne mogu istovremeno da prisustvuju članovi odbora i njihovi zamenici. Razlozi: štedimo troškove ako su izvan Beograda, može neko iznenada da napadne zemlju pa nije dobro da članovi odbora i njihovi zamenici istovremeno budu na sednici. Možda nije dobro da zamenici članova odbora saznaju ono što znaju članovi, jer bože moj, materijale za sednice članovima odbora pripremaju neki treći, ili peti savetnici...

Na sve to oko članova i njihovih zamenika gospodin Kovačević je izjavio da je zaprepašćen nastupom gospođe Joksimović dodavši da „što se tiče kompetentnosti, ceo radni vek sam proveo upravo na tim poslovima i to najdirektnijim i najstručnijim i ne može neko ko nikada nije radio te poslove , bez obzira na to što se deset meseci upoznavao sa tim, meni ovako da replicira.”

Uvek ću podržati gospođu Joksimović, em je moja poznanica, em predivno izgleda, em me podseća na Manipeni iz filmova o Džemsu Bondu. A gospodin Kovačević kao da je prespavao 5. oktobar. Svi sve znamo gospodine Kovačeviću, posebno u obaveštajnim poslovima.

Upravo to mu je i odgovorila gospođa Joksimović rekavši: „Nije važno gde je ko proveo i koliko svoj radni vek i da li bi zbog toga trebalo da bude kompetentniji od drugih, mislim suprotno, mislim da bi tu trebalo da budu ljudi koji nisu involvirani direktno u rad službi bezbednosti.” Dobar stav, oni koji malo znaju o tim poslovima najbolje mogu da procenjuju da li službe nešto muljaju, oni su po vokaciji najobjektivniji, njih službe ne mogu da impresioniraju, ili prevare. „Žiku pekara” za šefa odbora?

O da, bilo je reči i o novom radnom mestu „rukovalac tajnim podacima”. Imaćemo u parlamentu to novo radno mesto. Koje su kvalifikacije potrebne za tu svetu dužnost? Govorilo se i o potrebi da se u parlamentu napravi „gluva soba”. Prostorija u kojoj bi poslanici mogli da razgovaraju o najvećim državnim i vojnim tajnama, a da niko ne može da ih prisluškuje. Onda dohvatim „Vikiliks, tajne beogradskih depeša” i čitam ga malo pažljivije. Ako u ,,Vikiliksu“ piše da je jedan visoki funkcioner Vlade Srbije ,,na redovnom sedmičnom sastanku sa službenicima američke ambasade bio tužan jer nije imao ništa novo da izvesti“, ako stoje imena političara i funkcionera, bivših i sadašnjih, koji bi u svim drugim „normalnim” državama bili procesuirani zbog nedozvoljene aktivnosti, onda se pitam: šta će Srbiji „gluva soba”? Procesuiramo kriminalce i tajkune. U redu, kada je u poslednjih 13 godina procesuiran neko ko je radio za strane interese? Neko ko je izdavao državne i vojne tajne? A ozbiljna smo država...

Miroslav Lazanski

objavljeno: 25.05.2013.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.