EKSTREMISTIČKA POLITIKA LAŽNOG PREMIJERA Dačić: Ako međunarodna zajednica ne stane Kurtiju na put, on će sigurno zapaliti ratni požar!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 09:45

EKSTREMISTIČKA POLITIKA LAŽNOG PREMIJERA Dačić: Ako međunarodna zajednica ne stane Kurtiju na put, on će sigurno zapaliti ratni požar!

Aljbin Kurti je glavni generator krize i najveći problem na Zapadnom Balkanu, i ako mu međunarodna zajednica ne stane na put – on će sigurno zapaliti ratni požar, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u jutrošnjem gostovanju na televiziji Pink govorio između ostalog i o stanju na Kosovu i Metohiji. Upozorio je da ako međunarodna zajednica ne stane lažnom premijeru tzv. države Kosovo Aljbinu Kurtiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na put, on će sigurno zapaliti ratni požar.

- Kurtija samo to zanima. Njega ne zanima ni miran život, ni pomirenje, ni ekonomska saradnja, putevi, trgovina, ni razvoj infrastrukture. Samo ga zanima kako će da realizuje svoju ekstremističku politku - rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Navodeći da je cilj Prištine da se Srbija saglasi i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručio je da je Srbija jasno rekla da se to nikada neće desiti.

Zato, konstatuje Dačić, iz Prištine napadaju i međunarodne posrednike da ne rade dobro svoj posao, jer ne uspevaju Srbiju da nateraju da prizna Kosovo.

Kurti ne zna za granicu, ne zna dokle može da ide u fabrikovanju eskalacija koje izazivaju nestabilnost, naveo je Dačić.

- Čuli ste Miroslava Lajčaka, koji je rekao da su izbori u četiri opštine bili nagazna mina. A, šta smo mi sve vreme govorili? Sada ste se setili da je to nagazna mina? - konstatovao je Dačić.

Istakao je da je svaki Kurtijev potez nagazna mina – formiranje kosovske vojskei zabrana prometa srpske robe.

Primetio je i da niko ne reaguje na to što srpska roba ne može da uđe na Kosovo.

- A, kada Srbi protestuju zbog toga, onda je pitanje zašto Srbi protestuju. Kada bojkotuju izbore – zašto Srbi bojkotuju... A, kada je Kurti bojkotovao insstitucije Jugoslavije, i kada su se Albanci na Kosovu borili za otcepljenje od Jugoslavije, to je tada bio odraz demokratije i borbe za slobodu - ukazao je Dačić i podsetio da je i OVK bila na listi terorističkih organizacija u SAD, ali je posle „preimenovana u borca za slobodu“.

Ponavlja da Kurti nije samo problem Prištine i Beograda, već cele međunarodne zajednice.

- Ako neko misli da sačuva mir i stabilnost na ovom području, mora da mu stane na put. Ne može se dozvoliti pogrom i teror Srba na Kosovu. Srbija to ne može da toleriše, niti će to dozvoliti - rekao je Dačić.

Komentarišući isporuku turskih dronova Prištini, Dačić je konstatovao da to nisu nikakvi tajni podaci i da je svestan da Turska ovaj deo regiona smatra - regionom za koji su istorijski zainteresovani.

- Oni su govorili ako se nešto desi u Sarajevu, mora da naiđe na reakciju u Istanbulu. Ali, onda ne mogu da razumem kako, ako nešto se desi u Banjaluci, ne može da se dobije reakcija Beograda - primetio je šef srpske diplomatije.

Naveo je da se mora razumeti uloga Srbije u regionu, bez obzira što se zna da su turske simpatije uvek na strani Kosova, kao i Bošnjaka.

- Ali, jedno je pitanje simpatija. Ovo (isporuka dronova) je pitanje direktnog pomaganja onih koji vrše teror nad Srbima - naznačio je Dačić.

Kako kaže, Beograd to svakako ne tumači u pozitivnom smislu, i biće potreban niz razgovora na tu temu, jer je Srbija uradila mnogo na normalizaciji odnosa sa Turskom.

- Kada je Erdoganu glava visila, zvao ga je Vučić. Nije ga zvao Tači ili Haradinaj... - rekao je Dačić i dodao da su na Kosovu, BiH i u Albaniji "gajili Erdoganove protivnike".

Povodom današnje posete predsednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija Srbiji, Dačić je ukazao da ta zemlja ne priznaje Kosovo.

„Museveni je rekao da će Uganda priznati Kosovo kada to učini Vladimir Putin“, naglasio je on.

Dačić ističe da je to zvanična izjava šefa ugandske države.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dačić: Kurtija samo zanima da zapali ratni požar

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2023

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavni generator krize i najveći problem na zapadnom Balkanu, i da će, ako mu međunarodna zajednica ne stane na put, sigurno zapaliti ratni požar.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.