Džihad na Kosovu i Metohiji

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihad na Kosovu i Metohiji

Govoreći na predavanju u Školi nacionalne odbrane Ivica Dačić, ministar policije ocenio da je „stvaranje nelegalne države Kosovo u službi etničkog čišćenja i ostvarivanja ciljeva islamskog ekstremizma”

Nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, suprotno međunarodnom pravu, predstavlja glavnu pretnju bezbednosti i stabilnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, izjavio je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije. Govoreći na predavanju u Školi nacionalne odbrane o unutrašnjoj bezbednosti Srbije, Dačić je ocenio da je „stvaranje nelegalne države Kosovo u službi etničkog čišćenja i ostvarivanja ciljeva islamskog ekstremizma”.

– Albanski terorizam je u funkciji globalnog islamskog terorizma, ali je i etnički motivisan. Albanski separatizam javno izbegava bilo kakvo povezivanje sa globalnim terorizmom i deklariše se kao pokret za oslobođenje. To znači da je albanski terorizam u funkciji stvaranja takozvane velike Albanije i istovremeno u funkciji realizacije geostrateških pozicija islamskog ekstremizma na balkanskom poluostrvu – napomenuo je Dačić.

U prilog tome, kako je rekao Dačić, govori i činjenica da je albanski separatizam na teritoriji KiM, na 18. islamskoj konferenciji u Pakistanu, okarakterisan kao „džihad”.

– Na prostoru srpske pokrajine prisutne su organizovane terorističke grupe, organizovani kriminal. Međunarodna zajednica nije uspela da obezbedi održivi povratak prognanih, zaštitu imovine i bezbednost ljudi. U Kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, permanentno prete teroristički akti – rekao je Dačić.

Ministar policije naglasio je da je na Kosovu i Metohiji prisutan i ekstremni verski terorizam, koji se „skriva iza vehabijskog pokreta i povezan je sa albanskom terorističkom organizacijom ANA”.

Dačić je naglasio da je apsolutni prioritet MUP-a borba protiv organizovanog kriminala, a posebno trgovine narkoticima, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju stabilnosti i bezbednosti u državi. Prema njegovim rečima, u očuvanju opšte bezbednosti i stabilnosti, značajna je saradnja vojske i policije, koja je, kako je naveo, na izuzetno visokom nivou. Na predavanju, Dačić je govorio i o štetnom uticaju verskih sekti i neophodnosti koordinirane akcije svih državnih organa u borbi protiv njih.

– Destruktivno delovanje verskih sekti i kultova prisutno je u Srbiji i to se štetno odražava na opštu bezbednost i stabilnost. Sekte u svom delovanju imaju različite ciljne grupe, u zavisnosti od svog opredeljenja, u koje spadaju deca i omladina, starije i usamljene osobe, psihički labilne osobe, a u nekim slučajevima i studenti, intelektualci, žene – objasnio je ministar.

Dačić je podsetio da je srpska policija, u saradnji sa rumunskim kolegama, pre nekoliko meseci sprečila samoubistvo mlade osobe koje je prethodno bilo dogovoreno putem Interneta. On je ovom prilikom upozorio i na delovanje satanističkih sekti, čija su ciljna grupa često mladi ljudi, osobe sa kriminogenim dosijeima i oni koji konzumiraju narkotike.

D. Vukosavljević

------------------------------------------------------

Milijardu evra od kriminalaca

– Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije završila je desetak istraga o imovini osuđenih za organizovani kriminal. Tridesetak istraga se još vodi, a vrednost zaplenjene imovine će na kraju tog procesa možda biti veća od milijardu evra – rekao je na predavanju Ivica Dačić.

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.