Dogovor o Beogradu ili pad Vlade

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o Beogradu ili pad Vlade

Lider demokrata Boris Tadić spreman je da raskine koaliciju sa socijalistima na republičkom nivou ukoliko se do ponedeljka za konstitutivnu sednicu Skupštine grada ne obezbedi većina koja će za gradonačelnika izabrati Dragana Đilasa (DS). Kako je „Blicu" rečeno u vrhu koalicije „Za evropsku Srbiju", ovako jasnu, ultimativnu poruku Tadić je uputio lideru SPS Ivici Dačiću pre dva dana.



Tadić je ovaj poslednji „adut" morao da izvuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je, kako je „Blicu" rečeno, lider SPS već uveliko trebalo da objavi raskid koalicije sa SRS i DSS, koja je dogovorena još 28. maja. Tadić je ovim pokazao i odlučnost demokrata. Poslednjih dana se Dačić „izgovara" problemima u stranci iako je obećao da će sve biti u redu. U slučaju da SPS izneveri dogovor sa DS u Beogradu, republička vlada ne bi pala, ali u njoj ne bi više učestvovali socijalisti jer je sasvim dovoljno učešće PUPS i Jedinstvene Srbije, od kada demokrate podržavaju Bošnjaci Sulejmana Ugljanina.

Lider socijalista praktično je i sam potvrdio da je suočen sa ultimatumom Tadića. On je javno priznao da pitanje koalicije u Beogradu „može ozbiljno da dovede u pitanje koaliciju na nivou Srbije". Dačiću je poznato i da je Predsedništvo G17 plus odlučilo da ne bude u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou ukoliko vladajuća većina ne bude preslikana u Beogradu. Sam Dačić, međutim, poslednjih dana zaista ima problema sa poslušnošću članova beogradskog odbora SPS koji se protive bilo kakvom aranžmanu sa LDP. Naime, podrška stranke Čedomira Jovanovića neophodna je u gradskoj skupštini jer SPS-PUPS i „Za evropski Beograd" imaju 51, od potrebnih 56 odbornika. Dačić je poslednjih dana pokušao i da odgovornost za „vlast radikala" u Beogradu prebaci na LDP izjavama da je ova stranka problem. „Blicu" je u LDP potvrđeno da ova stranka ne traži funkcije u gradskoj upravi, već samo poštovanje „evopskih" principa.

DS i LDP za saradnju

LDP i DS izdale su juče zajedničko saopštenje u kome se kaže da su ove dve stranke „spremne na saradnju kako bi se u Beogradu formirala vlast koja će sprečiti da naš glavni grad postane poslednje uporište koalicije Šešelj-Koštunica. Zbog toga će LDP podržati i pomoći DS-u da formira vlast u Beogradu".

- Održao sam konsultacije šefova odborničkih grupa u gradskoj skupštini i niko mi nije najavio većinu - rekao je juče za „Blic" Branko Belić (DS), najstariji odbornik koji će predsedavati konstitutivnom sednicom.

Demokrate u Beogradu nadaju se ipak da će sve biti u redu.

- Ne postoje razlozi za uvođenje prinudne uprave u glavnom gradu. Mogućnost uvođenja privremenih mera predviđena je Zakonom i do toga može da dođe samo u slučaju da se Skupština ne konstituiše do 22. jula ili da se konstituiše, a da se u naknadnom roku od 30 dana ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće - rekao je Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda.

On je dodao da ima dovoljno vremena do 22. jula da odbornici verifikuju mandate i izaberu predsednika i sekretara Skupštine, što je neophodno učiniti da bi se gradski parlament smatrao konstituisanim. Nakon toga teče dodatni rok od 30 dana u kome bi trebalo da se izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

Socijalistima pripali „Arena" i „Sava centar"

Oko podele gradskih preduzeća i sekretarijata koalicije okupljene oko DS i SPS već su se dogovorile šta će kome pripasti. DS će zadržati skoro sva preduzeća i sekretarijate koje je do sada imala, dok će G17 plus u novoj podeli pripasti još i JKP „Pijace Beograd", JKP „Beograd put", kao i sekretarijati za kulturu i saobraćaj. SPS će, osim JKP „Beogradske elektrane" i GSP „Beograd", dobiti i „Beogradsku arenu" i „Sava centar".

- Ukoliko većina postoji, već u ponedeljak Beograd može dobiti novu vlast - rekao je Alimpić i podsetio da je, ukoliko nijedan kandidat za predsednika Skupštine ili gradonačelnika ne dobije većinu, Vlada obavezna da formira privremeno veće koje će preuzeti nadležnosti Skupštine, a nakon šest meseci raspisati nove izbore.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana u ponedeljak, 14. jula, u 10 časova - svi odbornici su potvrdili dolazak. Na dnevnom redu su izbor predsednika Skupštine i gradonačelnika. U nameri da relaksira odnose između SPS i LDP u Beogradu, beogradske demokrate pribegle su čak i malom lukavstvu. U opštini Novi Beograd, gde su mogli da biraju jednu od te dve stranke za partnera u vlasti, oni su pozvali obe i opštinsku vlast formirali sa SPS i LDP. Logika je, ako mogu u Novom Beogradu, zašto ne bi mogli na gradskom nivou. Pored ove opštine, koalicija između demokrata SPS i LDP će, prema najavama, biti formirana i na Voždovcu, Paliluli i u Rakovici.

Juče po podne zasedao je vrh SPS, a sve povodom razrešenja situacije vezano za Beograd. Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili vest o tome šta su odlučili.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić uslovljava SPS Beogradom?

Izvor: B92, 12.Jul.2008, 03:37

Beograd -- DS spreman da raskine koaliciju sa SPS-om, ako ne bude dogovora o Beogradu. PUPS će preispitati sporazum sa DSS-NS i SRS-om...DS spreman da raskine koaliciju sa SPS-om na državnom nivou, ako se ne formira zajednička vlast u Beogradu, saznaje "Blic". Prema izvorima tog lista, predsednik...

Nastavak na B92...

Tadić uslovio SPS: Vlast u Beogradu ili raskid koalicije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jul.2008

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić spreman je da raskine koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) na republičkom nivou, ako SPS ne pristane da formira vlast u Beogradu sa demokratama, piše beogradski list "Blic&quo ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.