Dačićev venac na Rankovićevom grobu

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačićev venac na Rankovićevom grobu

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na spomenik bivšem potpredsedniku SFRJ Aleksandru Rankoviću, povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Polaganju venca na beogradskom Novom groblju prisustvovalo je više od stotinu ljudi, a počast Rankoviću odali su i državni sekretari u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović, Vanja Vukić i Miodrag Miljković, visoki oficiri policije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.

Nakon polaganja venca i razgovora s Rankovićevim potomcima, Dačić je kazao novinarima da je ovaj jugoslovenski funkcioner ostavio "dubok trag" u organima državne bezbednosti, na čijem je čelu bio dugo godina posle Drugog svetskog rata.

"On nikada nije doživeo političku rehabilitaciju, a suština njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije", kazao je premijer.

Aleksandar Ranković razrešen je svih državnih funkcija na Brionskom plenumu 1966. godine, nakon izbijanja afere oko prisluškivanja predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, za koju je okrivljen.

"Posle smene Rankovića usledila je antisrpska politika, koja je dovela do Ustava iz 1974. godine i do potpunog rasturanja Srbije, a u tome su naravno krivi i srpski komunisti koji su to dozvolili", kazao je Dačić.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije bio je osnivač i šef Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), iz kog je nakon reorganizacije nastala Uprava državne bezbednosti (UDBA).

Premijer Dačić naveo je da Srbi na Kosovu i Metohiji i dan danas govore o Rankoviću s divljenjem, mada je u njegovoj politici "sigurno bilo i grešaka".

"Da li je on bio u pravu ili nije i šta je srpski narod mislio o njemu, najbolje je iskazano na njegovoj sahrani, čijih snimaka danas gotovo da nema", rekao je Dačić i dodao da će tražiti od državnih arhiva da se nađu snimci Rankovićeve sahrane, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 ljudi.

"Možda sam ja danas jedan od retkih koji se zalaže za rehabilitaciju nekog iz partizanskog pokreta", kazao je predsednik Vlade Srbije, i dodao da je njegova Socijalistička partija Srbije "naslednik" Saveza komunista Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.