Dačić zbunjen, javnost zabrinuta

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić zbunjen, javnost zabrinuta

Velika policijska operacija u kojoj je privedeno deset osoba osumnjičenih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu, 2008. godine, protekla je bez znanja ministra unutrašnjih poslova i zamenika premijera Ivice Dačiča.

S ovom, u najmanju ruku, začuđujućom istinom, pred javnost je izašao prvi čovek policije, rekavši da ga o hapšenjima nije obavestio niko iz policije, niti tužilaštva i takvo ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ocenio kao "nedopustivo".

- To je apsolutno loš primer rada i ja ne mogu da budem odgovoran za rad MUP-a ako policija postupa bez mog znanja. Oni su po Zakonu o policiji dužni da me informišu o svom radu, a nisu- kazao je Dačić i naložio istragu o tome kako je do toga došlo.

Ministar policije je ovom tvrdnjom, prema oceni analitičara za bezbednost Ljubodraga Stojadinovića sugerisao da postoje drugi centri moći u kabinetu Borisa Tadića koji kontrolišu tajne službe, ali i ukazao da u policiji postoji izvesna konfuzija.

- To znači da je neko ili nešto van, ili čak iznad ministrove moći da može da upravlja policijom. Takvo saznanje može da bude prilično uznemirujuće za javnost, pošto to može da znači da bi još neko mogao da upotrebi policiju u neke druge svrhe na način koji ne bi bio u skladu sa interesima građana- objasnio je Stojadinović.

Analitičar Aleksandar Radić ističe da neobaveštavanje ministra policije o ovoj akciji pokazuje da je Srbija "zemlja čuda", jer u uređenim sistemima postoji visok nivo državne kontrole i koordinacije službi koji podrazumeva kako saradnju nadležnih organa, tako i čuvanje važnih informacija.

Aleksandar Radić ukazuje na još jednu srpsku specifičnost koja je "mimo sveta".

- Građani Srbije inače, žive u malverzacionoj atmosferi, jer političari dođu do tajnih informacija i plasiraju ih na način koji njima ogovara, objašnjava Radić i dodaje da je takvo ponašanje naročito izraženo u predizbornim kampanjama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.