Dačić za podelu Kosova

Izvor: Glas javnosti, 22.Sep.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić za podelu Kosova

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Brisel ne može da natera Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da podelu pokrajine vidi kao jedino moguće i realno rešenje, koje bi, kako je naveo, prihvatili i Albanci.

"I dalje mislim da je podela (Kosova) jedino moguće realno rešenje, i siguran sam da bi to Albanci u Prištini prihvatili. Međutim postavlja se pitanje da to može da izazove proteste >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u regionu, a izbegava se činjenica da je potrese izazvalo i to što je Srbija podeljena", rekao je Dačić.

On je kazao da trajno rešenje ne postoji i da politički dijalog svakako može da uvaži ilegitimne interese Srba i Albanaca.

"U ovoj fazi je prihvatljivo sve ono što nije prihvatanje jednostrane nezavisnosti Kosova... Ne može Brisel da nas natera da prihvatimo nezavisnost Kosova", istakao je Dačić i dodao da nezavisnost nije priznalo ni pet članica EU.

On je ocenio da sada treba da se relaksiraju odnosi Prištine i Beograda i da se do ulaska u EU, za šta je potreban dugi niz godina, pronađu održiva rešenja što podrazumeva da "ne treba da priznamo nezavinost Kosova i Metohije, kao i da time neće biti sprečen evropski put Srbije".

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, Dačić je rekao da će Vlada u novembru doneti budžet za narednu godinu, po kojem će biti planiran deficit od tri odsto. Komentarišući odnos sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, premijer je rekao da tu ne postoje nikakve nesuglasice i da je sve pod kontrolom. "U onome što zajedno radimo nema suštinske razlike niti je bilo sukoba...

Nema sukoba, mislim da odavno odnosi u Vladi nisu bili relaksiraniji nego sad, sve odluke se donose jednoglasno", istakao je Dačić.

"Sad kad nema problema u vladi, ispada da smo u fazi raspada", kazao je Dačić. Premijer je potvrdio da očekuje objektivan izvestaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i dodao da će svaki potez biti usaglašen sa predstavnicima EK, jer, kako je naveo, time politika Srbije dobija na snazi.

"Nova vlada nije napravila nijedan potez koji bi Evropska komisija mogla negativno da prokomentariše", istakao je Dačić. Dačić je ponovio da nova Vlada Srbije mora da poštuje prethodno postignute dogovore i da ih primeni, kao i da Srbija mora da bude faktor mira i stabilnosti u regionu.

Srbija mora da se zalaze da povrati Srbsku zemlju koja se sad zove "albanuja" a ne da daje jos jedan deo svoje ionako raskomadane teritorije. Ovo je komunisticko slepilo, koje ne dozvoljava Dacicu da zaista postane Premijer.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.