Dačić za RTS: Uručićemo protest Hrvatskoj zbog incidenta

Izvor: RTS, 09.Feb.2019, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić za RTS: Uručićemo protest Hrvatskoj zbog incidenta

Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo i uručiće protest Hrvatskoj zbog incidenta u kome su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, kaže za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Naglasio je da je dobro što se održala sednica Saveta bezbednosti UN, jer su svi osudili uvođenje taksi, a većina je osudila i odluku o formiranju kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojske. Prvi put se desilo da nijedna zemlja nije pozvala druge zemlje da priznaju Kosovo, naveo je Dačić.
Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je današnji napad posledica antisrpske kampanje koja se vodi i atmosfere koja se stvara u hrvatskom društvu.

"Tražićemo tačno utvrđivanje počinilaca, ali i kažnjavanje", rekao je Dačić i dodao da nas mnogo više brine ta atmosfera.
Ukazao je da je ponosan što se tako nešto ne bi desilo, niti se dešava u Srbiji, bez obzira što imamo neslaganja sa Hrvatskom.
"Zato je odgovornost onih koji nose političku vlast da stvaraju jednu atmosferu koja neće biti podsticajna za ovakve šovinističke, pa na kraju krajeva i anticivilizacijske postupke", istakao je Dačić.
"Postojala ogromna opasnost da se tema Kosova potpuno skine sa dnevnog reda" 
Govoreći o tome šta je pokazala rasprava u Savetu Bezbednosti i koliko je ta sednica važna za Srbiju, Dačić je naveo da postoji nastojanje zapadnih zemalja da se tema Kosova skine sa agende Saveta bezbednosti UN.
"To je mišljenje da je Rezolucija 1244 izgubila na značaju, da Unmik više ne treba da postoji, da tema Kosova više nije aktuelna, odnosno da ima mnogo važnijih tema o kojima Savet bezbednosti treba da razgovara", rekao je ministar.
Objasnio je da su počeli da pribegavaju tome da kada neka zemlja koja je priznala Kosovo predsedava mesecom kada treba da dođe na dnevni red Kosovo da se ta tema ne stavi na dnevni red, kao što je bio slučaj kada je predsedavala Velika Britanija.
"Ne možete da se izborite sa tim, jer je potrebno onda proceduralno glasanje, a ako neka zemlja koja nije priznala Kosovo stavi Kosovo onda oni traže proceduralno glasanje o svakoj tački dnevnog reda. To znači da je postojala ogromna opasnost da se ta tema potpuno skine sa dnevnog reda", dodao je Dačić.
"Mi smo sami išli u susret tim događajima i rekli u redu od nas i ne zavisi to koliko će puta da bude ta sednica, već zavisi od članica Saveta bezbednosti i toga koliko često generalni sekretar piše izveštaj. On piše na tri meseca, ali da vidimo koja je to optimalna brojka, nemoguće je da ta tema bude skinuta sa dnevnog reda i pokazalo da je dobro. Da smo postigli dogovor – ove godine će biti tri sednice, sledeće godine će biti dve sednice, dalje ćemo razgovarati shodno situaciji", naglasio je Dačić.
"Svi su osudili takse, većina odluku o formiranju vojske"
Ali ova sednica je, kako kaže ministar, pokazala da je bilo potrebno da se izborimo za to da Kosovo ostane na agendi, jer su na ovoj sednici "predstavnici privremenih insistucija u Prištini, ili takozvano Kosovo, doživeli potpuni debakl".
"Prvo nisu očekivali da će uopšte biti sednica i videli ste da je Vljora Čitaku rekla da je ovo jedna šarada, kako je ona upotrebila, i time je uvredila i one koji su sa nama postigli dogovor, jer je ispalo kao da su oni u nekom pozorištu", naveo je Dačić.
Smatra da je dobro je što se ta sednica održala, jer smo odložili da se raspravlja uopšte o tome hoće li Kosovo biti na dnevnom redu ili ne, kao i da su svi osudili takse koje je uvela Priština.
"Naredne dve godine će se raspravljati o Kosovu na Savetu bezbednosti UN. Svi su osudili takse, većina je osudila i odluku o formiranju vojske Kosova. Za Vljoru Čitaku je bilo veliko iznenađenje kada je ona od predstavnika Amerike čula da odmah, momentalno treba da se ukinu takse", rekao je Dačić.
Podsetio je da je odnos deset prema pet, u smislu ko je priznao a ko nije nezavisnost Kosova.
"Pet zemalja koje nisu proznale, ali pored toga Peru, Obala Slonovače, pa čak i Belgija, su tako žestoko govorile protiv poteza kosovskih vlasti da su predstavnici Prištine veoma nervozno reagovali, čak su i vređali same članice. Čak je i ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao ako je vama ovo šarada zašto vi uopšte dolazite na ovakve vrste sednica", naveo je ministar.
Prvi put se desilo na sednici Saveta bezbednosti da nijedna zemlja nije pozvala druge zemlje da priznaju Kosovo, naveo je šef srpske diplomatije.
"Pritisci će biti nastavljeni"
Na pitanje da li će takse biti ukinute ili ne, Dačić kaže da ćemo videti kakve će biti reakcije iz Prištine, kao i da oni svakog dana imaju po deset različitih izjava.
Kosovski predednik Hašim Tači je po povratku iz Amerike izjavio da dijalog treba bezuslovno nastaviti, a Dačić kaže da on uvek kada ode u Vašington tako izjavljuje, međutim kada dođe u Prištinu bude potpuno druga priča.
"Bile su priče o tome da je ustvari Veselji nagovorio Hardinaja, koji je Tačijev čovek, da takse ne budu 30 odsto povećane kao što je on hteo, nego 100 odsto", rekao je Dačić i dodao da se "svi oni igraju dobrih i loših policajace i da oni ustvari neće da to urade".
Istakao je da su doveli pregovarački proces u pitanje.
"Pritisci će svakako biti nastavljeni, jer nemaju gde dalje. Srbija neće nastaviti dijalog ukoliko takse ne budu ukinute, to nije nikakvo uslovljavanje, to je jednostavno jedna logika", poručio je ministar.
Na pitanje kako ocenjuje saopštenje ruske ambasade u Londonu povodom izjave britanske ambasadorke u Savetu bezbednosti da Priština ima pravo na vlastitu vojsku, Dačić odgovara da smo već daleko otišli od toga da Kosovo ima plan da može da radi šta god hoće.
"Većina zemalja je smatrala, ne računajući Veliku Britaniju, SAD i tako dalje, da je to pogrešna odluka i da ona mora da se odvija u skladu sa Rezolucijom 1244, takozvanim ustavom Kosova. Rusija je naravno najjača u podršci nama i ona je otvoreno se usprotivila", objasnio je Dačić.
"Mislim da je ovo bila veoma pozitivna sednica Saveta bezbednosti, ali ne znači da će ona sada rezultirati automatski time da će se situacija na KiM popraviti", zaključio je Dačić.
Ministar Dačić je komentarisao i posetu Dragana Đilasa i Vuka Jeremića Briselu i rekao da je informisan od diplomatskih krugova da je EU pitala Đilasa i Jeremića šta je njihov odgovor na evrointegracije, šta misle kakva je budućnost kada je reč o evropskim integracijama i šta je njihov stav u vezi sa Kosovom.
"Ništa nisu odgovorili, a sada protestanti pitaju vlast šta mi mislimo o tome. Pa nek pitaju ove što predvode proteste", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.