Dačić za RTS: Upozoravamo sve da se ne igraju vatrom

Izvor: RTS, 07.Sep.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić za RTS: Upozoravamo sve da se ne igraju vatrom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suočen sa opstrukcijom svoje posete Kosmetu i sa pretnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum. Dodaje da će se predsednik sastati sa Mogerinijevom u Briselu, a da će o daljim sastancima odlučiti na licu mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić je rekao gostujući u Dnevniku RTS-a da je predsednik otputovao za Brisel i da je to važna vest jer se juče razmatrala opcija da li ći uopšte ići na pregovore.

"Vučić je inteligentan i neće sigurno dozvoliti da se odgovornost podeli i na Srbiju. Učestvovaćemo u dijalogu, u razgovoru sa Mogerinijevom da neko ne kaže da i Srbija opstruira mirovni proces", kaže Dačić. 
Dodaje da je Vučić suočen sa opstrukcijom svoje posete KiM i sa otvorenim pretnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum. 
"Otvoreno mogu da kažem da u tome učestvuju i predstavnici neke zemlje i to veoma uticajne u Savetu bezbednosti UN, a nisu SAD, Rusija, Francuska ni Nemačka. Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na KiM protiv postizanja mirovnog sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla", smatra ministar. 
Ističe da će se predsednik Srbije sastati sa Federikom Mogerini u Briselu, a da će o daljim sastancima odlučiti na licu mesta.
Kaže da se o poseti Vučića Kosmetu razgovaralo sinoć i da postoji politička i bezbednosna ravan. 
"Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja, a kamoli poseti Gazivode i to njima smeta. Gazivode su postale simbol da oni hoće da otmu nešto od predstavnika Srbije", smatra Dačić. 
Dodaje da je cilj Prištine očigledno, po nalogu nekih zapadnih zemalja koje ne žele da dođe do rešenja, da se miniraju svi mirovni razgovori i da je zbog toga Vučić otišao u Brisel. 
"Mi jesmo za dogovore, ali upozoravam sve i u ime Vučića i u ime Vlade Srbije da se ne igraju vatrom i da ništa ne pokušavaju kada je reč o poseti Vučića našem narodu na Kosovu i Metohiji", napominje Dačić.   
Napominje da bezbednosna situacija za posetu predsednika Kosmetu nije idealna, imajući u vidu, kaže, da je očigledno reč o ljudima pomračenog uma koji upućuju pretnje.
"Meni stalno smeta i to prigovaram EU što oni sve rade u četiri oka, nema javnih apela, ni izjašnjavanja. Predsednik Vučić nije nesvestan toga da verovatno od ovog dogovora, imajući u vidu ko se sve udružio protiv, neće biti ništa i da će Albanci to da opstruiraju. Ali mi želimo da pokažemo konstruktivnu ulogu Srbije i da ćemo u tome učestvovati dokle god ima nade da se dogovor postigne", zaključuje Dačić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.