Dačić u poseti Rimu: Očekujemo da Italija dozvoli ulazak državljanima Srbije

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 16:40

Dačić u poseti Rimu: Očekujemo da Italija dozvoli ulazak državljanima Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u jednodnevnoj poseti Italiji i ocenio da ta poseta odraz velikog prijateljstva i poštovanja Srbije i Italije.
Ivica Dačić je u ime Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i u svoje ime izrazio duboko i iskreno saučešće porodicama žrtava koronavirusa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dačić je naglasio da su ovi teški trenuci, kroz humanost i solidarnost, doprineli zbližavanju naših naroda.
"Italija je prijateljska zemlja Srbiji, zahvaljujemo na pomoći i podršci u procesu naših evrointegracija i želeli bismo, da i u pravom smislu te reči, Italija bude ambasador Srbije i našeg evropskog puta u EU", rekao je Dačić posle razgovora sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom.
Dvojica ministara spoljnih poslova razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i otvorenosti zemalja za putovanja ljudi.
Srbija je već donela odluku da građani Italije mogu slobodno da putuju u Srbiju, i bez testova i bez potrebe za karantinom ili izolacijom. 
"Očekujemo da sličnu odluku donese i Italija za naše građane, naravno u skladu sa opštim odlukama koje donosi Evropska unija", navodi se u saopštenju. 
I prema vestima iz Brisela može se očekivati da od 1. jula Evropska unija preporuči svim zemljama članicama da građani sa Zapadnog Balkana mogu da putuju u Evropsku uniju, ali o tome će u narednim danima biti više reči među članicama Evropske unije.
Da se prištinske vlasti izjasne da li one poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne Odgovarajući na pitanja novinara Dačić se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine.
"Pošto je nova Vlada ukinula te takozvane recipročne mere, a pre toga i takse, stekli su se uslovi za nastavak dijaloga. O tome će predsednik Vučić razgovarati sa evropskim zvaničnicima, pre svega sa Borelom i Lajčakom, posle izbora u Srbiji", rekao je ministar spoljnih poslova.
Dačić je naglasio da Srbija želi da dođe do jednog trajnog rešenja, kompromisa, ali da je u ovom trenutku veoma rano o svemu tome govoriti, jer dijaloga dugo nije bilo, i da je pre svega bio blokiran jednostranim odlukama Prištine. 
"Ono što je takođe važno to je da smo mi zahvalni svima koji mogu da pomognu u tom dijalogu odnosno traženju kompromisa. Još jednom napominjem da je pre toga isto tako važno da se prištinske vlasti izjasne da li one poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne, da li poštuju Briselski sporazum, ili mi sada počinjemo pregovore ispočetka, što je za nas apsolutno neprihvatljivo jer je Evropska unija bila garant potpisivanja tog sporazuma", izjavio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.