Dačić u Briselu na brifingu za eksperte za vize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Briselu na brifingu za eksperte za vize

BRISEL -

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas će u Briselu prisustvovati brifingu za eksperte za vize iz misija pri Evropskoj uniji zemalja članica.

Dačić je juče u Briselu razgovarao sa komesarom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom, posle čega je izjavio da Srbiji u ovom trenutku ne preti ukidanje vizne liberalizacije, ali da Srbija mora da ispuni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje obaveze koje su proistekle iz ovog, kako je rekao, "kapitalnog dobitka" za građane Srbije.

"Sigurno je da u ovom trenutku Srbiji ne preti ukidanje vizne liberalizacije, kako se to negde pojednostavljeno govori, ali Srbija mora da ispunjava svoje obaveze, a to je da nema zloupotreba vizne liberalizacije, da naši građani ne smeju da ostaju duže od 90 dana u Evropskoj uniji, da ne smeju da zloupotrebljavaju pravo na azil", rekao je Dačić.

On je podsetio da je vlada Srbije donela odluku o uslovima putovanja u EU, što znači da policija ima pravo da kontroliše građane koji putuju u Uniju, u skladu sa pravilima EU.

Dačić je kazao da su neke druge države uvele još restriktivnije mere, koje Srbija za sada ne želi da preduzima.

Švedski ambasador: Ne treba uvoditi vize Srbiji

Ne treba ponovo uvoditi vize Srbiji, a Evropska komisija bi trebalo da 9. juna zemljama EU dostavi predlog novih mera zaštite u slučaju povećanog broja azilanata, koje će važiti i za Srbiju, rekao je švedski ambasador u Beogradu Krister Asp.

"Ne treba se vraćati unazad i ukidati viznu liberalizaciju Srbiji zbog povećanog broja lažnih azilanata. Mislim da to nije nikome u interesu. Treba videti kako najbolje rešiti problem", rekao je Asp u intervjuu "Blicu".

On je kazao i da na tom problemu već radi i Evropska komisija, koja bi 9. juna zemljama EU trebalo da dostavi predlog novih mera zaštite koje će se koristiti u slučaju povećanog broja azilanata i koje će "važiti za sve zemlje koje imaju režim vizne liberalizacije, pa tako i za Srbiju".

On je rekao i da se pooštrena kontrola na graničnim prelazima pokazala kao efikasna i da je u poslednjih mesec dana broj azilanata smanjen.

"Ne znamo da li je to samo trend, ili će se nastaviti i u budućnosti. To ćemo tek videti. Prošle godine u Švedskoj je prijavljeno preko 6.000 azilanata iz Srbije, što je više nego iz bilo koje druge zemlje. Taj broj je od 1. januara do sada smanjen na 850, ali je i dalje visok. Da budem jasan, svi oni će biti vraćeni i neće dobiti nikakav novac", kazao je Asp.

Komentarišući hapšenje ratnog lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladić, Asp je kazao da je to "veliki korak ka Evropskoj uniji" i dokaz da postoji saradnja Srbije sa Haškim tribunalom".

"To će biti pozitivan faktor koji će u decembru Evropska komisija imati u vidu kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za ulazak u EU", kazao je Asp i dodao da postoje "postoje tri važne stvari na kojima se insistira" kada je u pitanju prijem u EU.

"To su kriterijumi koje svaka država, ne samo Srbija, mora da ispuni. Taj izveštaj o ispunjavanju kriterijuma sačekaćemo do oktobra, kada će ga Evropska komisija objaviti. Druga važna stvar jeste saradnja sa Hagom, a Srbija je sa hapšenjem Mladića dokazala da taj uslov ispunjava. Treća vrlo važna stvar jeste dijalog Prištine i Beograda. Moram reći da je dobro što već postoji napredak na tom polju, mi to podržavamo".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.