Dačić u Banjaluci

Izvor: RTS, 16.Sep.2012, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Banjaluci

Specijalne paralelne veze Srbije i Republike Srpske moraju početi da daju rezultate koje će građani propoznati kao boljitak, poručio u Banjaluci premijer Srbije Ivica Dačić. Oblasti u kojima ekonomska saradnja može biti unapređena jesu brojne, rekao Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Banjaluci da specijalne paralelne veze Srbije i Republike Srpske moraju početi da daju rezultate koje će građani propoznati kao boljitak, kao i da su brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblasti u kojima ekonomska saradnja može biti unapređena.

Dačić je, posle sastanka sa predsednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem, rekao da rezultati saradnje Beograda i Banjaluke moraju biti vidljiviji, i da je današnji sastanak upravo iskorišćen kao prilika da se pripremi plodotvorna zajednička sednica dveju vlada.

"Do sada smo se ponajviše grlili i ljubili, a ponajmanje radili, i ta praksa nije dobra. Skloni smo da držimo sastanke i iskažemo čvrste i neopokolebljive veze i da se zakunemo u ljubav i prijateljstvo, a da niko ne zapiše šta je dogovoreno. Ja nemam nameru da gubim vreme ponavljajući teme od sastanka do sastanka. Osim toga što je nesporno da gajimo specijalne odnose i veze moramo nešto i da uradimo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ima mnogo mogućnosti za zajedničke projekte i investicije, a neki od tih projekata su i šireg regionalnog karaktera, bilo da je reč o saobraćajnoj infrastruturi, energetici ili drugim granama gde Srbija i RS imaju komparativne prednosti.

"Mi želimo da razvoj odnosa bude održiv i da građani osete napredak i boljitak od specijalnih veza", rekao je Dačić, istakavši da vlade moraju da preopoznaju i rešavaju svakodnevne probleme građana.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da je sa Dačićem razgovarao i o aranžmanima koje Srbija i RS imaju sa Međunarodnim monetarnim fondom, objasnivši da su ti aranžmani od velike važnosti za kredibiltet kod međunarodnih finansijskih institucija.

Džombić se saglasio da saradnja Beograda i Banjaluke može biti znatno unapređena, i izrazio očekivanje da će zajednička sednica dveju vlada, koja će biti početkom oktobra održana u Banjaluci, biti prilika za to.

Dačić: Loše ukoliko su hapšenja politička

Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi bilo veoma loše da su hapšenja kadrova Socijalističke partije Republike Srpske (SP RS) izvršena po političkoj liniji, ali da svako ko je vršio krivična dela treba da odgovara bez obzira na stranačku pripadnost.

"Mislim da tome treba pristupiti profesionalno i odgovorno i dobro analizirati da li postoje dokazi ili ne", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem.

U poslednjih mesec dana u RS su zbog primanja mita uhapšena trojica visokih funkcionera SP RS, a predsednik ove stranke Petar Đokić izrazio je sumnju da su hapšenja sračunata kako bi se onemogućila pobeda pojedinih kandidata SP RS-a na predstojećim lokalnim izborima.

Dačić je rekao da ne veruje da ova hapšenja mogu da umanje bilo čiji rezultat, navodeći da "rezultat ne zavisi od hapšenja". 

On će večeras u Banjaluci prisustvovati i predizbornom skupu Socijalističke partije Republike Srpske, koji se održava u okviru kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar.

Inače, Dačić je u Banjaluci boravio u prvoj zvaničnoj poseti u svojstvu predsednika Vlade Srbije, a ovo je bio njegov drugi susret sa premijerom RS u poslednjih nekoliko meseci.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.