Dačić smenio šefa BG policije

Izvor: B92, 19.Sep.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić smenio šefa BG policije

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smenio je danas načelnika Policijske uprave za grad Beograd generala Stevana Bjelića, potvrđeno Tanjugu u MUP-u.

Smenu Bjelića predložio je direktor policije Milorad Veljović, zbog kako je naveo, neprofesionalnosti, nepotizma i ližnih sukoba, koji su doveli do blokade rada Policijske uprave za grad Beograd.

"Stevan Bjelić više nije na mestu načelnika beogradske policije. Jutros sam potpisao predlog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Milorada Veljovića o razrešenju Stevana Bjelića sa mesta šefa beogradske policije", rekao je Dačić ranije za list "Alo". On je dodao da će na tu funkciju uskoro biti postavljena nova osoba.

Veljović je u ponedeljak izjavio da je tog dana poslao Dačiću zahtev za smenu Bjelića, te da će ga ministar potpisati u sredu, po povratku sa puta. Direktor srpske policije istakao je i da se tu radi "o normalnoj kadrovskoj promeni u okviru reforme policije" i da to "nije priča od pre dva dana".

"Na tome se radi već skoro dva meseca, a pre petnaest dana sve je dogovoreno sa kabinetom ministra unutrašnjih poslova", kazao je Veljović.

General Stevan Bjelić bio je do sada načelnik Policijske uprave za grad Beograd, a reč je o poziciji koja se smatra trećim najznačajnijim mestom u MUP-u Srbije, odmah posle ministra i direktora policije.

Postavljen je na ovo mesto 2007. godine, na predlog direktora policije Milorada Veljovića. Rodjen je u Novoj Varoši, diplomirao na odseku za maloletničku delinkvenciju Defektološkog fakulteta u Beogradu.

U SUP-u Beograd počeo je da radi 1983, u Policijskoj brigadi, a 1990. godine je prešao u dežurnu službu SUP-a. Od 1999. do 2005. godine radio je u OUP Zvezdara na poslovima od pomoćnika komandira do načelnika, a od 2005. bio je kao načelnik OUP-a Savski venac.

Među razlozima za smenu Bjelića su, kako su preneli mediji, i povećanje broja krivičnih dela u Beogradu, nepotizam, sumnjiv načina sticanja imovine. Mediji su letos pisali da su razlozi za priče o smeni žalbe pojedinaca iz MUP-a o nepotizmu i navodnim incidentima i sumnjivim radnjama Bjelićevog sina Nenada, zamenika komandira policijske ispostave u Interventnoj jedinici beogradske policije, kao i zbog činjenice da je Bijelićeva supruga visoki službenik u Upravi za strance.

Naznake da bi moglo doći do smenena ključnoj poziciji u beogradskoj policiji pojavile su se početkom avgusta kada je promenjeno devet načelnika u Upravi kriminalističke policije MUP i Policijske uprave za Beograd.

Sredinom septembra Stevan Bjelić je izjavio da bi direktor policije Milorad Veljović "trebalo da odgovara zbog paljenja američke ambasade 2008". Veljoviće je u intervjuu RTS-u odgovario na te optužbe: "General Bjelić je bio iz samo njemu znanih razloga potpuno nezainteresovan za aktuelne istrage koje se vode u 'Galenici', u 'Kolubari'. Te istrage su pokrenute tek kada je ih je preuzela Uprava kriminalističke policije u sedištu ministarstva. Njegov pokušaj privatizacije beogradske policije i nepotizam, ne mogu se tolerisati", rekao je Veljović.

Direktor policije rekao je da je zbog poremećenih ličnih odnosa došlo do ozbiljnih "profesionalnih blokada" u beogradskoj policiji.

Državni sekretar u MUP Vanja Vukić najavio je počekom avgusta proveru rada načelnika svih policijskih uprava u Srbiji, među kojima i načelnika Policijske uprave Beograd Bjelića.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić smenio šefa policije u BG

Izvor: B92, 19.Sep.2013

Beograd -- Ivica Dačić smenio načelnika Policijske uprave za grad Beograd Stevana Bjelića. Veselin Milić će voditi beograsku policiju, a Stevan Krstić novosadsku...Smenu Bjelića predložio je direktor policije Milorad Veljović, zbog kako je naveo, neprofesionalnosti, nepotizma i ličnih sukoba,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.