Dačić sa predsednicom Hrvatske o zajedničkim projektima

Izvor: Press, 11.Mar.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa predsednicom Hrvatske o zajedničkim projektima

Prvi potredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Zagrebu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović o mogućnostima zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region, kao što je projekat prevencija od poplava.
Grabar-Kitarović je ukazala na važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pitanja položaja manjina u obe zemlje i ponovila spremnost za lično angažovanje kada je u pitanju položaj srpske manjine u Hrvatskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić se ranije sastao i sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, kao i sa predsednikom Sabora Josipom Lekom sa kojima je razgovarao o rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, Dačić je ocenio da je unapređenje odnosa i saradnja sa Hrvatskom i rešavanje svih otvorenih pitanja od prioritetnog značaja za Srbiju i za stabilnost čitavog regiona.

„Želim jasno da Srbija želi da gradi bolje odnose sa Hrvatskom uz međusobno uvažavanje i poverenje. Mi smo spremni za konstruktivan politički dijalog, rešavanje svih otvorenih pitanja, kao i za razvoj saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti evropskih integracija, ekonomske saradnje i povezivanja naših zemalja i građana“, naglasio je šef srpske diplomatije.

On je naglasio da je to osnovna poruka svih međusobnih susreta, "kao i susreta koji je imao premijer Aleksandar Vučić kada je bio na inauguraciji predsednice Kolinde“.

Prema Dačićevim rečima, međusobna pitanja Beograda i Zagreba podeljena su u tri grupe, a to su otvorena pitanja iz prošlosti, koja ne bi trebalo da opterećuju buduću saradnju, dok se preostale dve grupe tiču bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i pitanja iz oblasti evropskih integracija, odnosno pitanja u eventualnim zajedničkim projektima.

Dačić je ocenio da međusobni odnosi ne treba da budu žrtva unutrašnjih političkih prilika ni u Srbiji ni u Hrvatskoj.

"Živimo zajedno na ovom prostoru, mi smo susedi vekovima, na nama je da biramo hoćemo li da živimo u svađi, izolaciji, mržnji ili ćemo da razgovaramo i zajedno artikulišemo naše interese kako bi nam svima bilo bolle i ja sam zato danas ovde“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Zagrebu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dačić sa predsednicom Hrvatske o zajedničkim projektima

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2015

Prvi potredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Zagrebu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović o mogućnostima zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region, kao što je projekat prevencija od poplava...Grabar-Kitarović...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.