Dačić sa diplomatama Azijsko-pacifičkog regiona

Izvor: Akter, 19.Feb.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa diplomatama Azijsko-pacifičkog regiona

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u susretu sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona, izrazio zainteresovanost Srbije za dalje jačanje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama tog dela sveta

Kako se navodi u saopštenju Ministastva spoljnih poslova, Dačić imao susret sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona u Republici Srbiji tokom radnog ručka koji je organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Narinder Čohan, ambasador Indije u Beogradu.

On je, tom prilikom, diplomatama ukazao na značaj Srbije kao centralne i ključne zemlje Zapadnog Balkana.

Protekle godine, obim trgovinske razmene sa devet država Azijsko-pacifičkog regiona iznosio je 2,23 milijarde dolara, ali ocenjujemo da ima prostora za znatnije uvećanje, napomenuo je Dačić.

On se založio za veće prisustvo kompanija i investitora iz tih zemala, ukazujući na brojne pogodnosti i povoljan poslovni ambijent u Srbiji.

U razgovoru sa ambasadorima Australije, Indije, Indonezije, Japana, Kine, Republike Koreje, Mjanmara i Pakistana i otpravnikom poslova ambasade Malezije, ministar Dačić je ukazao na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa ovim državama koje pripadaju jednom od najdinamičnijih regiona u svetu.

Posebno je naglašena želja Srbije i njeno trajno opredeljenje za nastavak i dalje jačanje saradnje sa zemljama za koje nas vezuje tradicionalno, dugogodišnje prijateljstvo.

Ministar Dačić je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, rezultatima prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u, kao i značaju mehanizma Kina-CIEZ za ekonomski razvoj Srbije.

Takođe je informisao o inicijativi Srbije za pristupanje Sporazumu o prijateljstvu i saradnji u okviru ASEAN-a i međuvladinom forumu Azije i Evrope (ASEM), što će doprineti snažnijem ekonomskom povezivanju sa Azijsko-pacifičkim regionom. Posebno se osvrnuo na najaktuelnija međunarodna pitanja i teme koje se odnose na Azijsko-pacifički region i na region Zapadnog Balkana.

Susret sa ambasadorima Azijsko-pacifičkog regiona ministar Dačić je iskoristio da ponovo zahvali na podršci i donacijama povodom migrantske krize, kao i na razvojnoj pomoći koju nam kontinuirano šalju.

Zahvaljujući na inicijativi za susret i na razgovoru sa ministrim Dačićem, prisutni ambasadori su istakli zainteresovanost za jačanje i unapređenje saradnje sa epublikom Srbijom u čemu će njihove ambasade dati svoj puni doprinos, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić sa diplomatama Azijsko-pacifičkog regiona

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2016

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u susretu sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona, izrazio zainteresovanost Srbije za dalje jačanje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama tog dela sveta...Kako se navodi u saopštenju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.