Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 09:54

Dačić sa Kukanom i Flakenštajnom o primeni sporazuma

Predsednik parlamenta Ivica Dačić sastaće se danas sa sa predstavnicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.
Gostujući u Jutranjem dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da će sa Kukanom i Flekenštajnom razgovarati o implentaciji postignutog sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

"Mi ćemo sa njima danas imati pregled šta je do sada urađeno, a neke stvari su već urađene, a neke se pripremaju, promene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakona i biće vrlo brzo urađene", rekao je Dačić. 
Dačić je naveo da će u januaru u Beograd doći i poslanica Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.
Istakao je da Zakon o rerendumu koji je juče usvojen bio neophodan i da nije donet zbog, kako je rekao, navodne preambule oko Kosova, niti zbog ekoloških tema i Rio Tinta...
"Ovo je bilo neophodno, pošto smo propustili da uradimo prethodnih 13 godina. Ustav je promenjen 2006. godine i vlasti od tada do nas nisu uskladile zakone", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, 2006. godine je vlada Koštunice i Tadića predložila novi Ustav u kojem je ukinuta odredba da na referendum treba da izađe više od 50 odsto građana. 
Sada je, kaže, za uspešnost referenduma potrebna većina od izašlih. 
"To je jedini razlog, pošto je nemoguće promeniti Ustav, a moramo da idemo na referendum za promenu Ustava, dok se taj zakon ne uskladi", rekao je Dačić. 
Plan je, kako kaže, da u utorak bude održana sednica Skupštine o amandmanima, a Odbor za ustavna pitanja bi trebalo da nedelju utvrdi taj tekst. 
U ponedeljak bi trebalo da bude izabrano šest članova RIK-a i njihovih zamenika iz redova opozicije, a prema sporazumu vlasti i opozicije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.