Dačić sa Dimitrovim: Severna Makedonija otvara granice do kraja meseca

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 14:44

Dačić sa Dimitrovim: Severna Makedonija otvara granice do kraja meseca

Posle sastanaka ministara spoljnih poslova Srbije i Severne Makedonije, Ivice Dačića i Nikole Dimitrova u Nišu, saopšteno je da će Severna Makedonija svoje granice za putnike iz Srbije i drugih zemalja otvoriti do kraja meseca.
Prvobitni plan Vlade u Skoplju bio je da to bude 15. jun, ali će on biti određen u zavisnosti od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razvoja epidemiološke situacije u Severnoj Makedoniji.

Ministar Dimitrov je istakao da je odlična saradnja Srbije i Severne Makedonije tokom pandemije, uz humanitarnu pomoć, i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i kada ne bude bilo "ove užasne krize".
Podsetio je da su Srbija i Severna Makedonija imale zajedničku prošlost u Jugoslaviji, a da se nada zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.
Domaćin sastanka u Nišu, ministar Dačić, takođe je izrazio nadu da će granica Severne Makedonije i Srbije biti otvorena do kraja ovog meseca.
Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija dogovore o slobodnom prelasku granica postigla sa Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Bugarskom, dok je Grčka najavila da će granice otvoriti 15. juna.
"Želimo da jačamo naše odnose sa Severnom Makedonijom i pozdravljamo odluku Evropske unije da otvori pregovore o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji", istakao je Dačić.
"Mi generalno mislimo da ceo taj proces pridruživanja treba da ide brže i da Evropska unija treba da nam da neke perspektive o tome za koliko vremena možemo da razmišljamo o učlanjenju u EU, ali to je trenutno veoma teško", dodao je Dačić.
Najavio je da će biti redovnih bilateralnih sastanaka u cilju uspostavljanja još boljih odnosa Srbije i Severne Makedonije, kao i trilateralni sastanak sa kolegama iz Grčke i Makedonije, na kome će se razgovarati o detaljima prolaska putnika kroz ove tri države.
Dačić i Dimitrov su posle sastanka u Gradskoj kući posetili udruženje koje okuplja Makedonce u Nišu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka 15. juna otvara granice, Severna Makedonija do kraja meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020

Od 15. juna Grčka će otvoriti granice za građane Srbije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok bi isto to trebalo da učini i Severna Makedonija, ako epidemiološki uslovi to dozvole, a svakako do kraja meseca..."Mi sa BiH imamo dogovor o slobodnom prolazu, kao i s Mađarskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.