Dačić razgovarao sa Napolitanom

Izvor: Politika, 06.Nov.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić razgovarao sa Napolitanom

RIM – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Rimu sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom i ocenio da je tom prilikom potvrđena bliskost dveju zemalja kao i podrška našoj zemlji za ubrzavanje evro integracija.

Dačić je u prestonici Italije, pored predsednika Napolitana, razgovarao i sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem, šefom italijanske diplomatije Đuliom Tercijem i minstrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dominikom Mambertijem.

„Italija je podržala i podržaće ubrzavanje procesa evropskih integracija. Italija je veoma zadovljna zbog toga što je Srbija imala konstruktivan odnos kada je reč o dijalogu sa Prištinom i pozdravljaju našu odluku da obnovimo dijalog i da na taj načim rešimo sva sporna pitanja”, rekao je Dačić.

„Mislim da smo ovom posetom još jednom potvrdili svu bliskost Srbije i Italije”, poručio je Dačić.

Kako je rekao, glavna tema razgovora sa italijanskim zvaničnicima je uvek strateško partnerstvo.

On je istakao da između Srbije i Italije postoji visok nivo razumevanja.

Italija je jedna od velikih zemalja EU koja je imala najviše razumevanja za sve teškoće sa kojima se Srbija suočavala svih ovih godina i uz to, uvek je bila protiv novog uslovljavanja Srbije, rekao je Dačić.

„U tom smislu dugujemo Italiji veliku zahvalnost”, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, i u ekonomskom smislu postoje veoma razvijeni odnosi, a Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Cilj je da se obim spoljnotrgovinske razmene još više poveća, rekao je Dačić i za februar najavio sednicu italijansko-srpskog Poslovnog saveta u Beogradu.

Glavna ideja je da tokom naredne godine dođe do realizacije značajnih investicija u Srbiju, rekao je premijer, još jednom naglasivši da to nema nikakve veze sa preseljenjem italijanskih fabrika iz Italije u druge zemlje.

„Srbija ne igra na tu kartu.Naprotiv, sa Italijom želimo dobre odnose i ne želimo da italijanski radnici misle da im otimamo radna mesta. Ovde je u pitanju stvaranje nekih novih dodatnih vrednosti”, istakao je Dačić.

Premijer Srbije je juče imao i sastanak sa predstavnicima italijanskog privrednog kluba.

„Bilo je 15 najistaknutijih privrednika Italije. Dogovorili smo se da ih u februaru primim u Vladi Srbije i da se bavimo konkretnim realizacijama projekata”, rekao je on.

Dačić je rekao i da očekuje da će u narednim nedeljama biti završena i ratifikacija energetskog sporazuma sa Italijom.

Razgovorom sa Napolitanom Dačić je završio posetu Rimu.

Premijer je, pored susreta sa italijanskim državim vrhom, juče učestvovao i na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola.

Tanjug

objavljeno: 06.11.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.