Dačić razgovarao s Gandijevom unukom, ona poručila: Srbija je velika zemlja

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić razgovarao s Gandijevom unukom, ona poručila: Srbija je velika zemlja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Beogradu razgovarao s Tarom Gandi Batačardži, unukom Mahatme Gandija, koja je došla u višednevnu posetu Srbiji

Gandi se zahvalila Dačiću na pozivu, upućenom tokom njegove posete Indiji, i rekla da je Srbija "velika zemlja koja predstavlja vrednosti Jugoslavije i želi da ih nastavi".

"Nisam shvatala da ću doći u zemlju tolikog istorijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značaja koji želite da prenesete u budućnost", navela je ona na konferenciji.

Dačić je naveo da su Indija i Jugoslavija imale izuzetno dobre odnose, što je i danas slučaj, da je Jugoslavija pomagala borbu Indije za nezavisnost i da je bila među prvim zemljama koje su tu nezavisnost priznale.

Šef srpske diplomatije je izjavio da u Srbiji postoji veliko poštovanje prema Mahatmi Gandiju, "velikom državniku, humanisti i misliocu" koji je "obeležio istoriju ne samo Indije nego i čovečanstva".

Tara Gandi je rekla da njen deda "ne pripada samo Indiji nego celom čovečanstvu".

"Mahatma znači 'velika duša'. Ja sam biološka unuka Mohandasa Gandija i u tom smislu ne mogu da se poredim s duhovnim značajem Mahatme. Gandi je predstavljao moć građanina a ne moć vlasti", navela je ona.

Gandi će sutra održati predavanje na Diplomatskoj akademiji, gde će predstaviti i svoju knjigu "Sećanje na jedno izuzetno doba", prevedenu na srpski povodom 70. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Indije i tadašnje Jugoslavije.

Dačić je naveo da je poseta Gandijeve prilika da se Srbija i srpski narod približe Indiji.

Gandi će tokom posete, pored ostalog, prisustvovati koncertu ansambla "Kolo", obići Muzej Jugoslavije kao i Gandijevu ulicu na Novom Beogradu, gde se nalazi i bista Mahatme Gandija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji postoji veliko poštovanje prema Mahatmi Gandiju

Izvor: Beta Video, 04.Apr.2019

BEOGRAD -  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je naveo da su Indija i Jugoslavija imale izuzetno dobre odnose, što je i danas slučaj, da je Jugoslavija pomagala borbu Indije za nezavisnost i da je bila medju prvim zemljama koje su tu nezavisnost priznale. Šef srpske diplomatije je izjavio...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.