Dačić primio đake Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić primio đake Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primo je danas 46 učenika Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" iz Zagreba i tom prilikom izrazio zahvalnost Mitropoliji zagrebačkoj-ljubljanskoj što mladima pruža mogućnost da se školuju, razvijaju multikulturalni duh i neguju odnose sa maticom.

"Zahvaljujem mitropolitu i Mitropoliji koja ulaže velike napore da u teškim vremenima kada je mnogo lakše mrzeti nekoga nego nekoga voleti, kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogo lakše počinjati sukobe i napadati nekoga nego raditi na pomirenju, nalazi načine da funkcioniše i što mladima daje mogućost da pohađaju školu i neguju odnose sa svojom maticom", rekao je Dačić.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što đaci time što u gimnaziji u Zagrebu, učeći srpski i književnost, srpsku istoriju, kulturu geografiju, uz redovan hrvatski program, razvijaju multikulturalni duh.

"Tako otvarate dijalog s vršnjacima drugih kultura, ulažući u zajedničku budućnost", rekao je Dačić đacima u Muzeju diplomatije koji kako je dodao "čuva političku istoriju našeg naroda i države Srbije u poslednja dva veka".

"Raduje me susret sa vama, jer ste vi nova generacija koje treba da bude most saradnje i razumevanja između Srbije i Hrvatske", rekao je ministar i đake podsetio na njihove pretke i sunarodnike - Srbe u Hrvatskoj koji su dali značajan društveni, politički, kulturni, naučni i drugi doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru Hrvatske.

"Možete da budete ponosni što se potomci Petra Preradovića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Branka Radičevića i Grigora Viteza, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, Josifa Runjanina .... Save Šumanovića", rekao je ministar i u šali dodao da je možda neko od njih potomak i čuvenog zvezdinog golmana Vladimira Beare.

Dodao je da im je svima sigurno poznato da se u skoro svakom gradu u Hrvatskoj nalaze živa svetilišta SPC - manastiri Krka, Krupa, Dragović, Gomirje .. kao i saborne crkve u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Pakracu ...

Ministar je poručio đacima da sačuvaju identitet - identitet Srba, Srba u Hrvatskoj.

"Osim negovanja srpskog i ćirilice, pravoslavlja ... važno je negovati i antifašizam kao jedan od najvažnijih elemenata srpskog identiteta u Hrvatskoj", rekao je Dačić.

Ministar je rekao đacima da Srbija, kao njihova matica, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju mladih i očuvanju identiteta srpskog naroda u regionu i da zahvaljujući programu "Srbija za Srbe u regionu" u Beogradu studiraju novi studenati iz regiona. Dodao je da ih je ove godine došlo 18, od kojih je sedam iz Hrvatske.

"Nadamo se da će se upravo oni vratiti da doprinesu dobrobiti srpske zajednice u Hrvatskoj, ali i povezivanju dve države opredeljene da svoju energiju usmere ka budućnosti", rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je Ministarstvo obezbedilo sredstva za gimnaziju u Zagrebu kao i za Srpsko privredno društvo "Privrednik".

Dodao je i da se preko Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu izdvajaju sredstva za manifestacije, organizacije škola, edukativnih kampova i radionica.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić govorio pred zagrebačkim gimnazijalcima

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je učenicima zagrebačke Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković rekao da su oni, rođeni posle 2000. godine, nova generacija koja treba da bude "most saradnje i razumevanja" Srbije i Hrvatske, saopštilo je MSP Srbije...Dačić...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.