Izvor: S media, 16.Okt.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić poručio Briselu: Ne stavljajte nas pred dilemu "Kosovo ili EU"

Premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu za "Novosti" objašnjava da naša zemlja ne odustaje od evropskih integracija, ali da ne može da odobri briselske formulacije koje zadiru u teritorijalni integritet Srbije.

-Srbija ne može da pređe liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u Evropsku uniju. Želimo nastavak dijaloga sa Prištinom, želimo integracije ka EU, ali ne po cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da u tim procesima ostanemo bez države i elementarnog dostojanstva. Na to ne bi pristao niko u Evropi ni u svetu, kaže Dačić.

-Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova Srbija ne može i neće da prihvati. Iako razumemo objašnjenje komesara Štefana Filea da je smisao te formulacije da Evropa ne želi podelu južne srpske pokrajine. Poručujem Briselu da nas ne stavlja pred dilemu - Kosovo ili EU - jer se mi ne možemo odreći sebe i svoje države. A ne želimo ni da se odreknemo EU, kojoj stremimo, izjavio je Dačić.

Prema rečima premijera, Srbija će nastaviti proces harmonizacije svog zakonodavstva sa evropskim, a EU ostaje i najvažniji trgovinski partner Srbije.

-Srbija se suočava sa nemalim političkim izazovima, kao što je pitanje Kosova, ali Vlada je spremna da se suoči sa izazovima koji joj predstoje i njihovom mirnom razrešenju. Svesni smo značaja koji otvaranje pregovora sa EU nosi društvu i ekonomiji Srbije - preneo je Dačić.

(Novosti)

Foto: Beta/AP
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne postavljajte dilemu Kosovo ili EU

Izvor: Beta, 16.Okt.2012

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Srbija ne može da predje liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u Evropsku uniju, izjavio je za "Večernje novosti" premijer Srbije Ivica Dačić...List u .

Nastavak na Beta...

Dačić: Državni i nacionalni opstanak važniji od EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2012, 09:41

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne može prijeći liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u EU. On je rekao da Srbija želi nastavak dijaloga sa Prištinom i integracije ka EU, ali ne po cijenu da u tim procesima ostane bez države i elementarnog dostojanstva. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.