Dačić pegla sporove

Izvor: B92, 13.Avg.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić "pegla" sporove

Beograd -- Premijer Ivica Dačić ukinuće funkciju koordinatora Vlade za odnose sa javnošću, uprkos medijskim istupima pojedinih članova njegovog tima, saznaju Novosti.

Prema informacijama do kojih su došle Novosti, umesto konkretne osobe koja bi bila zadužena da "pegla" nesuglasice između ministara pre nego što procure u javnost (do sada je na tom mestu bio Slobodan Homen), Dačić namerava da pojača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanke sa liderima vladajuće koalicije kako bi bila poboljšana koordinacija u izvršnoj vlasti.

Pošto se već na startu suočio sa neskrivenim sukobom Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića, prvi čovek Vlade zahteva čvršću disciplinu. On je već razgovarao sa zavađenim tandemom i jasno im stavio do znanja da više neće tolerisati slične ispade.

Posle Dačićeve pretnje da će smenjivati nedisciplinovane ministre otvoreno je i pitanje da li bi premijer takvim potezima mogao da ugrozi opstanak vlade. Doduše, on po zakonu može da predloži Skupštini razrešenje člana svog kabineta, ali je veliko pitanje da li bi koalicioni partneri olako prihvatili "seču" svojih kadrova.

U svim partijama vladajućeg tabora uzdaju se u svoje ministre i veruju da neće biti smena.

"Svi ministri su po zakonu odgovorni Narodnoj skupštini i premijeru," kaže vicepremijerka Suzana Grubješić iz URS, čija stranka od Dačića zahteva uvođenje stalne komunikacije i čvršću saradnju među resorima.

Naprednjaci su uvereni da će nova vlada biti kompaktna. Osim obaveznih izveštaja koje će podnositi premijeru, njihovi ministri dužni su i da o svom učinku polažu račune i pred najvišim stranačkim organima.

Pošto su ukinute telefonske sednice vlade, premijer Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić već su intenzivirali sastanke "oči u oči" sa ključnim igračima vladajućeg bloka. Kako saznaju Novosti, predsednik Vlade se prošle nedelje tri puta sastao sa liderima vladajuće koalicije i insistiraće da se taj tempo održi i ubuduće.

I šef Izvršnog odbora SPS Branko Ružić kaže nam da njihovi kadrovi u vladi moraju da podnose raport i premijeru i partiji.

"U koalicionom sporazumu jasno je dogovoreno da svi moramo da ponesemo deo odgovornosti i tako će biti."

Potpredsednik PUPS Momo Čolaković pozdravlja Dačićev gest:

"Vlada mora da radi kao tim, a ne da svako od ministara ima svoj zabran. Prepucavanje ne donosi ništa dobro. Naš lider Krkobabić jedan je od retkih koji poštuje sve svoje saradnike i kolege iz vlade. Redovno partiji podnosi izveštaje o svom radu i ima korektan odnos sa premijerom."

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić spustio je loptu posle sukoba sa Mrkonjićem.

"Poštujem stav premijera da ministri ne bi trebalo da imaju međusobne konflikte. Ali, mora da se zna ko šta radi," kaže Ilić, koji podseća da je prijatelj sa Mrkonjićem, ali da nije mogao da dozvoli da se auto-put do Crne Gore gradi bez dokumentacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČISTKA: Dačić ukida Homenu funkciju, sam “pegla” svađe među ministrima?

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2012

Premijer Srbije odlučio da ukine funkciju koordinatora za odnose sa javnošću Vlade Srbije i buduće sukobe među ministrima u Vladi rešava lično

Nastavak na Telegraf.rs...

Dačić "pegla" sporove među ministrima

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2012, 10:11

Premijer Ivica Dačić ukinuće funkciju koordinatora Vlade za odnose sa javnošću, uprkos medijskim istupima pojedinih članova njegovog tima.

Nastavak na Radio 021...

Dačić za direktnu vladu, bez koordinatora

Izvor: Mondo, 14.Avg.2012

Premijer Ivica Dačić ukinuće funkciju koordinatora i nezvaničnog portparola Vlade, koja je uvedena u prethodnoj administraciji...Predsednik Vlade Dačić namerava da svoj kabinet neformalno proširi i na lidere koalicije koji nemaju ministarska meta jer ideja je da se kroz učestale sastanke sa liderima...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.