Dačić o rezoluciji: Srbija ne želi nikoga da provocira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o rezoluciji: Srbija ne želi nikoga da provocira

BEČ -

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom predstojeće sednice Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana rezolucija Srbije o Kosovu, da Srbija ovim dokumentom ne želi nikoga da provocira, već želi kompromisno, pravično i trajno rešenje.

"Narodna Skupština Srbije i državno rukovodstvo naše zemlje je čvrsto opredeljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se nađe zajednički imenitelj između borbe za zaštitu nacionalnih i državnih interesa i našeg prioriteta evropske integracije", rekao je Dačić Tanjugu u Beču.

Kompromis pod znakom pitanja

"Naše državno rukovodstvo traga za načinom kako postići dogovor sa najvišim predstavnicima EU i SAD, međunarodne zajednice, koji bi bio prihvatljiv za većinu zemalja zastupljenih u Generalnoj skupštini UN", objasnio je on.

"Imajući u vidu veliku udaljenost tih polaznih i za neke države konačnih pozicija, pitanje je da li će se doći do kompromisnog predloga. Srbija ne želi ovim nikoga da provocira", istakao je Dačić.

Legitimno pravo odbrane svojih interesa

On je naglasio da cilj Srbije treba da bude da u Generalnoj skupštini UN ne bude doneta rezolucija kojom bi se pozdravila nezavisnost Kosova i samim tim stavila tačka na to pitanje kao što to žele neke druge zemlje.

"Naravno da treba nastaviti evropske integracije, ali Srbija ima legitimno pravo odbrane svojih državnih i nacionalnih interesa mirnim putem, diplomatskim sredstvima. Imajući u vidu da to nije samo srpski problem, već pre svega pitanje da li će se legalizovati način na koji je Kosovo proglasilo nezavisnost, a to jest bez dogovora i saglasnosti zemlje čiji je sastavni deo bio, jer bi to moglo stvoriti čitav niz takvih situacija širom sveta", ukazao je Dačić.

Trajno rešenje, pravično za sve

On je istakao da Srbija želi kompromisno rešenje, rešenje koje bi bilo pravično za sve i koje bi bilo trajno.

"Svako drugo rešenje, i ono koje se nasilno sprovede i voljom većine država u svetu, naročito najjačih, biće samo privremeno i može izazvati samo nove potrese i sukobe na Balkanu. Treba pristupiti odgovorno tom pitanju i mislim da je suština da se sagleda šta uopšte EU želi sa prostorom zapadnog Balkana i kako ono ne bi u budućnosti bilo novo bure baruta", poručio je Dačić.

On je najavio da će Srbija nastaviti, pre svega predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, da traga za daljim dogovorom sa EU, sa najvišim predstavnicima Unije koji imaju takva ovlašćenja kao što ih ima Ketrin Ešton, ali i drugim zemljama i onima koje su protiv i onima koje podržavaju naše stavove.

Negativan ishod – loš signal

Upitan da li bi negativan ishod u Generalnoj skupštini UN mogao ugroziti položaj proevropskih snaga u Srbiji, Dačić je naglasio da bi to bila negativna poruka.

"Mislim da bi to bila negativna poruka i da cela ova situacija ide na ruku snagama u Srbiji koje smatraju da Srbiji nije budućnost u EU, i koje su mišljenja da Srbija treba da prestane da definiše evropsku integraciju kao nacionalni državni interes", rekao je on.

"Sigurno je da je najviši interes Srbije da bude članica EU, ali mislim i da je u velikom interesu EU naše članstvo, jer bi se time stavila tačka. To bi bila pacifikacija ovog nestabilnog i trusnog regiona", zaključio je Dačić.

Ministar Dačić boravi u Beču na dvodnevnoj osnivačkoj konferenciji Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.