Dačić: novi ministri do kraja meseca

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: novi ministri do kraja meseca

URS odbacio medijske spekulacije o deobi Dinkićevog ministarstva

Jučerašnji dan nije doneo odgovor da li će Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ostati deo vladajuće koalicije. Jedino je portparol te stranke Marko Selaković odbacio sve spekulacije medija prethodnih dana u vezi sa URS-om i istakao da će jedini stav biti onaj koji zauzimaju stranački organi.

Premijer Srbije i lider >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će lideri vladajućih stranaka nastaviti razgovore od četvrtka „s ciljem da se do kraja meseca održi sednica parlamenta na kojoj bi se izabrali novi ministri i oni položili zakletvu”.

Posle susreta sa predsednikom bugarskog parlamenta Mihailom Mikovim, Dačić je na konferenciji za novinare rekao i da će personalna rešenja biti na dnevnom redu narednih dana. On je dodao, prenosi Beta, da treba otvoreno razgovarati da li neka stranka treba da ostane u koaliciji i da li svi mogu odgovoriti cilju rekonstrukcije, a to je bolji rad vlade.

Napomenuvši da se stvara utisak da vladu treba menjati zato što je loša, Dačić je istakao da je vlada ostvarila istorijski uspeh kad su u pitanju pregovori o članstvu Srbije u EU, ali da ne želi time da se zadovolji. „Želimo da vlada bude još bolja i u skladu s tim ćemo u četvrtak razgovarati o narednim koracima, otvoreno i bez nekih međusobnih sporenja”, kazao je Dačić.

Sednica Predsedništva URS-a, na kojoj će tema biti rekonstrukcija vlade, biće održana u narednih nekoliko dana, ali tačan datum još nije utvrđen, rekao je juče za Tanjug portparol URS-a Marko Selaković. A njegova stranka je demantovala pisanje lista „Kurir”, prema kome lider URS-a Mlađan Dinkić pristaje na podelu svog resora finansija i privrede, kao i da zahvali Suzani Grubješić na saradnji, a da Vericu Kalanović ostavi u vladi, jer vodi Ministarstvo regionalnog razvoja, koje mu je značajno zbog politike decentralizacije. Taj list navodi, pozivajući se na izvor iz vrha vlasti, i da ne bi bilo čudno da Grubješićeva uskoro pređe u SNS.

URS je saopštio da su svi navodi izneti u „Kuriru” u potpunosti netačni.

Ni od predsednika Skupštine Srbije i funkcionera SNS-a Nebojša Stefanović nije moglo da se sazna više o sudbini URS-a. On je juče rekao da očekuje odgovornost i razumne odluke svih u vladajućoj koaliciji u procesu rekonstrukcije vlade i naglasio da ona treba da bude obavljena u interesu građana, te da SNS nikoga neće da moli ali ni da tera da učestvuje u tome.

Na pitanje da li postoji mogućnost da URS nakon rekonstrukcije ne bude član vlade, Stefanović je u izjavi za Tanjug rekao da bi svi koji žele da nastave putem reformi, poboljšavanja života građana trebalo da budu deo procesa i rešenja, a ne deo problema. Ponovio je da očekuje da će ljudi iz URS-a shvatiti da je to neophodnost i nešto što će biti dobro za građane i dodao: „Mi niti imamo nameru da nekog molimo, niti teramo, ko ne želi da učestvuje u tome neće učestvovati i to je sasvim u redu.”

Na pitanje postoji li mogućnost da u toku rekonstrukcije URS bude zamenjen nekom drugom strankom, Stefanović je rekao da se o tome nije razgovaralo i da naprednjaci poštuju svoje koalicione partnere. On je negirao pisanje medija o razgovorima naprednjaka s predstavnicima drugih stranaka, poput Saveza vojvođanskih Mađara ili Srpskog pokreta obnove o eventualnom ulasku u vladu i naveo da o tome SNS, pre svega, želi da razgovara s koalicionim partnerima.

B. B.

objavljeno: 24.07.2013
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.