Dačić nastavlja posetu Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić nastavlja posetu Briselu

BRISEL -

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji nastavlja prvu zvaničnu posetu Briselu, sastao se danas sa zamenikom direktora Generalnog direktorata EU za energetiku Fabriciom Barbasom.

Na Dačićevoj agendi, posle jučerašnjih susreta sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Vam Rompejom, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i komesarom za proširenje EU Štefanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fileom, nalazi se i direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefan Sanino.

Dačić će se takođe sastati i sa generalnim sekretarom Energetske povelje Urbanom Rusnakom, kao i ministrom spoljnih poslova Belgije Dedijeom Rejndersom i državnom sekretarkom te zemlje za azil i migracije Maži de Blok.

Prvi dan posete Briselu obeležila je izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca koji je rekao da je, prema njegovom mišljenju, na kraju puta razrešenja kosovskog pitanja potrebno međusobno priznanje i pomirenje između Kosova i Srbije.

Od te izjave ogradio se komesar za proširenje Štefan File koji je novinarima u Evropskoj komisiji poručio da su zaključi Evropskog saveta vezani za integracije Srbije jasni i da se govori o normalizaciji odnosa, a ne potrebi priznanja nezavisnosti.

Na Šulcovu izjavu reagovao je i srpski premijer ukazujući da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za nastavak evropskih integracija Srbije i da tako nešto nije ni od koga u Briselu čuo.

Dačić je evropskim zvaničnicima poručio i da Srbija ostaje na evropskom putu, da je spremna da nastavi dijalog Beograda i Prištine i primeni postignute dogovore, ali i zatražio da se "ne pomera tabla sa ciljem", odnosno da se ne iznose novi ili proširuju postojeći uslovi.

Dačić i njegovi evropski sagovornici saglasili su se i da je neophodno ubrzati proces evrointegracije Srbije, ali i da to zavisi samo od spremnosti same države da sprovodi reforme i ispuni uslove koje je Evropski savet izneo u decembru prošle godine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.