Dačić najavio Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Kanadom

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2016, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić najavio Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Kanadom

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kanade Ivica Dačić i Stefan Dion potpisali su Deklaraciju o nameri u vezi sa Sporazumom o vazdušnom saobraćaju i izrazili nadu da će sporazum biti zaključen do kraja ove ili u prvoj polovini 2017. godine.

Na sastanku Dačića i Diona u utorak, poslednjeg dana posete srpskog ministra Kanadi, konstatovano je da će zaključivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju unaprediti veze dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije.

"Potvrđena je obostrana želja za unapređenje političkog dijaloga, kao i razumevanje kanadske strane za argumentaciju Srbije u vezi trenutno važećih viznih restrikcija", navedeno je u saopštenju.

Dion je izjavio da postojeći bilateralni sporazumi dveju zemalja predstavljaju dobru osnovu za dalju saradnju i da postoje potencijali da unapeđenje prijateljskih odnosa, kroz budući razvoj trgovinske, ekonomske, univerzitetske i kulturne saradnje.

Kanadski ministar je prihvatio poziv da poseti Srbiju i izrazio spremnost da prži punu podršku Srbiji u sprovođenju reformi na putu ka EU.

Dačić i Dion su razgovarali o bilateralnim i međunarodnim temama, o predsedavanju Srbije OEBS-u, ulozi Srbije u regionu, evropskim integracijama, odnosu dve zemlje sa NATO-om i Ruskom Federacijom.

Dačić je u utorak u Parlamentu Kanade učestvovao na inauguracionom sastanku Grupe prijateljstva za saradnju sa Srbijom, koju čini 16 članova oba doma kanadskog parlamenta, a koja je rekonsturisana u novom sazivu parlamenta.

Grupa prijateljstva je izrazila spremnost za aktivni angažman u cilju promovisanja Srbije i kreiranja pozitivnog imidža u kanadskom društvu, kao i za pružanje podrške daljem unaređenju međuparlamentarne saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić je na sastanku ukazao na značaj uspostavljanja stalnog dijaloga koji bi doprineo boljem obostranom razumevanju.

"Uspostavljanje direktne i redovne saradnje grupa prijateljstva u oba nacionalna parlamenta doprinelo bi produbljivanju postojeće i definisanju konkretnih oblika buduće saradnje", ocenio je šef srpske diplomatije, istakavši da su za Srbiju odnosi sa Kanadom veoma važni.

Dačić se poslednjeg dana posete Kanadi, koja je usledila posle 14 godina, i to u 75. godišnjici diplomatskih odnosa dve zemlje, sastao i sa koordinatorom vladine većine u Parlamentu Kanade Endrjuom Leslijem.

"Tom prilikom je izrazio je zahvalnost za lični angažman Leslija i iznošenje stavova tokom krize na prostoru bivše SFRJ, koji su doprineli objektivnijem informisanju međunarodne zajednice o zbivanjima na terenu, što je za Srbiju bilo od posebnog značaja", navedeno je u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je upoznao Leslija o problemima sa kojima se suočavaju građani Srbije, prilikom podnošenja zahteva za kanadsku vizu i ukazao na brojnost srpske dijaspore u Kanadi i s tim u vezi na rigidnost kanadske vizne politike.

Lesli je rekao da će se "angažovati u cilju prevazilaženja prepreka koje su nametnute po pitanju viznog režima Kanade prema Srbiji", saopštilo je Ministarstvo.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.